Даниел Петков: Участието ми в политиката е осъзната кауза

Даниел Петков Йорданов, висше образование със специалност „Растителна защита“ в Аграрния университет в Пловдив и второ висше образование по специалност „Право“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Семеен, с едно дете.
Даниел Петков е работил в сферата на земеделието. Експерт в системата на ОДЗГ Добрич, бил е външен експерт към Националната служба за съвети в земеделието, зам.-областен управител на Област Добрич 2013-2014, общински съветник в община Добрич. Бил е и народен представител в 44 НС.

Даниел Петков: Участието ми в политиката е осъзната кауза

Какво Ви накара да се включите отново в предизборната надпревара?  



Когато за първи път си кандидат за народен представител, влизаш в надпреварата, като водещи са  хъса и емоцията. Уверен си, че може да направиш добри неща за държавата си, за хората от твоя град или село. След като вече си бил народен представител, разликата е в това, че вече имаш опита и знаеш как да постигаш нещата. През изтеклия мандат БСП беше в ролята на опозиционната партия, което от своя страна не даваше много възможности за реализиране на нашите политики, но въпреки това постигнахме доста неща през този мандат. За съжаление, много от добрите ни идеи останаха нереализирани. Моето участие в политиката не е самоцел, а осъзната кауза- да съм полезен на обществото и да оставя добри дела след себе си.

Как бихте определили програмата си? Като амбициозна или лесно реализуема, стига да има управленска воля за това. Или и двете?

Несъмнено бих я определил като амбициозна. Нашето разбиране е, че от много години в българската политика се правят само козметични промени, които нямат траен ефект, което от своя страна не върши работа. Трябва да се смени философията на управление, а това налага редица амбициозни промени. Друг е въпросът, че няма невъзможни неща, стига да са налице подкрепата, желанието и нагласата за промяна. Ние сме готови с такава програма – програма, която предполага друг подход за уреждане на обществените отношения, разбира се, залагайки на социалната справедливост. Предлагаме реални решения, които са насочени с грижа за хората, какъвто е и слоганът на нашата кампания. За да стане тя реалност, ни е необходима сериозна подкрепа от хората на 04.04. с номер 4 в интегралната бюлетина.

Икономиката на страната ни е поставена пред поредното тежко изпитание- визирам КОВИД 19 пандемията и всички последствия от нея. Редица предприятия изпитват сериозни финансови затруднения, хора остават без работа, покупателната способност на българина намалява с всеки изминал ден. Какво предвиждате в програмата си в този аспект? 

Така е. Наистина е предизвикателство в тази обстановка да поемаш отговорност. Но сега повече от всякога е необходимо да се реализират реални социални и бизнес подкрепящи политики. Виждаме, че редица от мерките на правителството не вършат никаква работа или се бавят ужасно много. Редица бизнеси в различни сфери изпитват сериозни затруднения, други са изправени пред фалит. Много е важно хората да виждат адекватна държавна намеса тогава, когато имат най-много нужда от такава. В момента имаме най–малкото подпомагане на глава на населението в Европа, което е показателно. В противовес нашата програма предвижда редица мерки за справяне с последиците от кризата, а именно:

-За останалите без работа хора и като цяло за всички вследствие на КОВИД 19 кризата социално уязвими групи трябва да се гарантира сега и веднага задоволяването на нормалните човешки потребности и това е спешно. Не можеш да кажеш на човек, че ще му купиш хляб другия месец- за съжаление сега държавата прави точно това.

-За Малкия и средния бизнес, който беше трайно засегнат:  данните показват 10 % срив на световната икономика, не знам дали осъзнаваме какво означава това. Нашите мерки са насочени към подпомагане на този бизнес и то не просто с кредити, които той трябва да връща. Неработещ бизнес няма как да връща кредити. Едно от добрите неща в нашата програма, освен преките помощи, е например освобождаване от месни данъци и такси, както и някои от националните такива за неработещия бизнес. Когато заведенията и предприятията не работят и не генерират отпадъци, защо да ги рекетираме да плащат данък смет? Ето една бърза и работеща мярка. Има и много други.

Няма как да подминем и въпроса със здравеопазването. Една от идеите на „БСП за България“ е да се преустанови практиката болниците да са търговски дружества. Как смятате да промените това?

Абсолютно задължително! Не може здравето да е въпрос на търговия, а в момента това е така. Следва да се направят форми на финансиране, които да са с други критерии като качество на медицинската услуга, достъпност и много други. Трябва да се преустанови практиката изгодните здравни пътеки да са в шепа предимно частни болници в големите градове, а в отдалечените населени места да няма достъп до здравни грижи. Трябва да се прекрати порочната практика сложните и неизгодни от бизнес гледна точка пътеки да са за сметка на държавното и общинското здравеопазване.

От години се говори за т.нар. добруджанско лоби в парламента, но до този момент тази идея така и не се осъществи. Склонни ли сте да работите с другите депутати, макар и представители на други партии, в името на общото благо на хората в Добруджа?

Аз съм Добруджанец. Разбира се, че освен всичко, ние трябва да сме проводниците на интересите на Добруджа. Надявам се политическата ни украска да не пречи на решаването на важните за добруджанци въпроси. Винаги съм бил отворен за диалог с колегите, но невинаги съм получавал разбиране. Имало е инициативи, за които съм търсил подкрепа, давал съм такава, когато си е заслужавало. Разбира се, това не трябва да противоречи на принципните позиции на партията, която представлявам. Разбирането на БСП за социалната, солидарна държава, която залага на конкурентните предимства на всеки регион остана сякаш табу. Регионалните различия, които наблюдаваме, са основен проблем на сегашното управление. Това не е само моя констатация и не се опитвам да правя някакви внушения, мисля че съм обективен. Нашето разбиране е, че трябва да има възможност за стопанска инициатива, стандарт на живот, социални услуги и възможности  тук в Добруджа, а не само в София, но това е въпрос на политика. Моята ръка е протегната в името на интересите на Добруджа и съм го доказвал неведнъж. Но нека хората следят, дали при всички е така, след като минат изборите.

Как бихте определили 4-те изминали години като депутат в 44-то Народно събрание? Успяхте ли да реализирате идеите си?

Четири години на противоборство, 5 вота на недоверие, внесени от групана на „БСП за България“  към управляващите, увенчани с  липса на диалог и неразбиране. Редица законопроекти, внесени от групата на „БСП за България“ останаха неразгледани, други бяха отхвърлени с аргумента, че са внесени от опозицията, независимо от стойността, която имаха. Успях да постигна няколко неща, които си бях поставил като цел и съм доволен, че съм успял да помогна на хората. За съжаление, повечето от предложенията  ни останаха нечути. Да се надяваме, че на 04 април хората ще дадат шанс на нови и свежи идеи, на които смятам, че съм представител и аз. 

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!