Мая Димитрова: Да съм водач на листата на БСП е предизвикателство, но и отговорност

Мая Димитрова има висше техническо образование в МЕИ Варна, икономическо в специалност „Икономика и мениджмънт“ във ВИНС Варна, както и юридическо образование. Работи като адвокат на свободна практика. От 2016 до 2021 година е председател на Областния съвет на БСП Добрич, от 2019 година е председател на Общинския съвет на Община Добрич. Семейна, с двама синове.

Мая Димитрова: Да съм водач на листата на БСП е предизвикателство, но и отговорност

Като предизвикателство и отговорност ли определяте водаческата си позиция в листата на коялицията „БСП за България“ за предстоящите парламентарни избори? 


Да съм водач на листата на „БСП за България“ за предстоящите парламентарни избори на област Добрич за мен е както предизвикателтво, така и голяма отговорност. Предизборната програма на „БСП за България“ предлага конкретни решения във всички области на обществения живот и трябва да стигне до всеки човек, независимо от различния начин на водене на кампания, в условията на  ковид пандемия. 

Как бихте определили програмата си? Като амбициозна или като лесно реализуема, стига да има управленска воля за това. Или и двете?

Управленската програма, която „БСП за България“ предлага е амбициозна, но е реална и може да бъде изпълнена, ако БСП бъде на власт.

Икономиката на страната ни е поставена пред поредното изпитание, имаме предвид Ковид пандемията и всички последствия от нея. Редица предприятия изпитват финансови затруднения, хора остават без работа, покупателната способност на българина намалява все повече. Какво предвиждате в програмата си в този аспект?

БСП  настоява затварянето на бизнеси, на което сме свидетели и в момента, да върви и с незабавни компенсаторни мерки за хората, заети в тези бизнеси и техните работодатели. Ние ще настояваме да бъде обявена данъчна ваканция за бизнеса, както и пряко подпомагане с определена месечна сума за всички домакинства

Няма как да подминем въпроса със здравеопазването. Една от идеите на „БСП за България“ е да се преустанови практиката болниците да са търговски дружества. Как смятате да постигнете това?

Това може да стане с промяна в законодателството. Основна цел на БСП е здравеопазването да не бъде стока, болниците да бъдат лечебни заведения, а не търговски дружества, да има ефективно и качествено здравеопазване  за всеки български гражданин. За постигане на тези цели ние предлагаме:

-Спешна помощ, доболнично лечение и болнична помощ във всеки един регион
-Лична електронна здравна карта на всеки български гражданин
-Навременно медицинско обслужване 24 часа в денонощието
-Безплатни лекарства за деца до 14 години
-Намален ДДС на лекарствата до 9%
-Мораториум върху продажбата на държавните и общинските болници

От години се говори за т.нар. добруджанско лоби в парламента, но до този момент тази идея така и не се осъществи. Склонна ли сте да работите с другите депутати, макар и представители на други партии, в името на общото благо на хората в Добруджа?

Всички народни предствители, избрани от област Добрич, трябва да работят заедно в името на нашата област, независимо коя е политическата партия, която ги е предложила. След като избирателите са им гласували доверие, избраните народни представитети трябва да го оправдаят. Да, бих работила за това Добруджа да има лоби в парламента в името на общото благо на хората в Добруджа.

 КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!