Големите магазини за нехранителни стоки могат да работят с обособена площ до 300 кв. м

Част от въведените преди дни строги мерки срещу коронавируса се облекчават по отношение на големите магазини. Това стана ясно на седмичния брифинг по темата.

Големите магазини за нехранителни стоки могат да работят с обособена площ до 300 кв. м

Самостоятелните обекти и магазините за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп - вход от улица или паркинг, могат да заработят отново, обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.


„Магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м, предлагащи нехранителни стоки могат да продължат своята дейност, като обособят и ограничат по подходящ начин търговската площ, достъпна за клиентите до 300 кв. м.“, обясни той.

Собствениците на заведения реагираха остро на разхлабването на мерките за големите нехранителни магазини и настояха за незабавно отваряне на затворените си обекти.

По-рано днес от икономическото министерство обявиха, че магазини, които имат външен вход, могат да заработят отново, ако обособят търговска площ до 300 кв. м.

Според собствениците на заведения обаче, по този начин властите защитават корпоративните интереси на големите чужди вериги за сметка на малкия и среден семеен бизнес.

Според Сдружението на заведенията в България  и Българската асоциация на заведенията при това решение не може да се говори за медицинска логика, а само за защита на чужди икономически и политически интереси.

В позицията си те категорично настояват за незабавно отваряне на всички фитнеси, танцови школи, дневни и нощни заведения, както и на всички останали бизнеси, помещения до триста квадратни метра, а тези с площ над триста квадратни метра да работят при условията на големите магазини с ограничаване на търговските си пространства до триста квадратни метра, както и за възобновяването работата на открито, или затваряне на всичко и изплащане на временни адекватни компенсации.

Източник: БНР