Ловните и горски стопанства в област Добрич са готови за новия пожароопасен сезон

Ловните и горски стопанства в област Добрич са готови за новия пожароопасен сезон
Деветте ловни и горски стопанства в областите Варна и Добрич са готови за новия пожароопасен сезон, това е заключението на комисията, която в рамките на седмица извърши проверка в териториалните поделения.

През изминалата седмица във всички стопанства на СИДП бе направена комплексна проверка за готовността за пожароопасния сезон. В инспекциите по места се включиха експерти на предприятието, пожарната и ИАГ. Проверено бе състоянието на противопожарните автомобили, депата, техниката, екипировката на гасаческите екипи, както и достъпа до водоизточниците, от които ще се черпи вода при евентуален пожар, обясни Айсел Айнурова от СИДП. Тя каза още, че ръководствата на всички стопанства са провели срещи със земеделските производители, кметовете на малките населени места, пастирите, събирачите на гъби, билки и т.н., като всички те са подписали декларации, че ще спазват изискванията на закона и с действията си няма да допуснат опожаряване на горски територии, както и че ще следят за спазване на противопожарните мерки.


Проверяващите са отчели, че от стопанствата са изпълнили всичко, за да не се допуснат пожари или ако все пак има запалвания, то огънят да бъде погасен преди да обхване големи площи. 350 километра са минерализованите ивици на територията на деветте стопанства в областите Варна и Добрич, като те се поддържат целогодишно. На всички места, покрай които преминават много хора, са поставени предупредителни табели да не се пали огън и да не се изхвърлят отпадъци. Направени са списъци с местата на които може да се пали огън по време на пикник, като те ще бъдат предоставени на кметствата. Предстои да се проведе и съвместно учение на служители на пожарната и горските.


Планът за пожароопасния сезон вече е утвърден, имаме готовност да посрещнем предизвикателствата на горещите и сухи дни, но за пореден път приканваме хората да пазят горите, да не палят стърнища и сухи треви, а ако станат свидетели на пожар да подадат сигнал на телефон 112. От всички нас зависи дали ще опазим горите и поясите във Варненско и Добруджа и за всяко наше действие или бездействие един ден ще трябва да дадем отчет пред децата си, категорична е Айсел Айнурова.


47 пожара в горските територии са регистрирани през миналата година в областите Варна и Добрич, като огънят е обхванал 870 декара гори. При два от пожарите има големи поражения, като при единият е изгоряло напълно младо насаждение на площ от 13 декара в ДЛС-Балчик, а


при другият е опожарена 7 декара гора в ДГС-Генерал Тошево. Младите фиданки са унищожени и терена ще бъде залесен отново, докато лесовъдите в Генерал Тошево ще изчакат началото на вегетацията, за да видят колко дървета са изпепелени при пожара, който беше върхов. 277 служители на стопанствата и 123 автомобила са участвали в погасяването на пожарите в двете области през миналата година.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+