Отбелязваме Световния ден на водата

Световният ден на водата се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода.

Отбелязваме Световния ден на водата

Темата на Световния ден на водата през 2021 г. е „Ценим водата“ – тема, която поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за различните хора. Световният ден на водата отчита важността на водата и насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Поставя фокус върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Кампанията цели да се покаже как правилното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени – за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването. Тазгодишното издание на кампанията насърчава хората в световен мащаб да се включат в обществен диалог в социалните мрежи с #Water2Me и да допринесат – със своите истории, мисли и преживявания – към разбирането за стойността на водата. Целта е да постигнем по-цялостно разбиране за това, как се оценява водата от различните хора в различен контекст, за да можем да опазваме по-добре този ценен за всички ресурс.


Теми на диалога:

- Водата означава различни неща за различните хора. Този разговор е за това, какво означава водата за вас.

- Как е важна водата за дома и семейния живот, за прехраната, за културата, за благосъстоянието и средата?

- В семействата, училищата и на работните места водата може да означава здраве, хигиена, достойнство и продуктивност.

- На културно значими, религиозни и духовни места водата олицетворява връзката със сътворението, общността и самия себе си.

- В природата водата означава мир, хармония и съхранение.

Днес водата е изложена на изключителна заплаха от увеличаващото се население, нарастващите нужди на селското стопанство и промишлеността и влошаващото се въздействие на климатичните промени.

Дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда. Независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната!