Хор „Добруджански звуци“ готви юбилеен концерт да 120 години от създаването си

Хор “Добруджански звуци” в Добрич се готви да отпразнува 120 години от своето създаване с юбилеен концерт в началото на юни. Това съобщи за Добрич Онлайн Елвира Пастърмаджиева, главен диригент на хоровата формация.

Хор „Добруджански звуци“ готви юбилеен концерт да 120 години от създаването си

Преди това хористите се надяват третата вълна на Ковид-пандемията да е отминала, за да представят в навечерието на Великден празничния си концерт с изпълнение на “Стабат Матер” от Перголези.


Планът е Великденският концерт да бъде на 28 април – в Страстната сряда. „Стабат Матер“ /в превод скърбящата майка, Богородица/ се изпълнява за Великден, поясни диригентката. Знаменитата творба на Перголези ще прозвучи в изпълнение на дамския състав на хор „Добруджански звуци“, Дамска формация „Мистика“, деца от Детския хор „Маестро Захари Медникаров“, съвместно с Камерния оркестър на град Добрич.

“Това, което ни се случва от една година, е особено тежко за всички и за нас, музикантите. Но аз съм заклет оптимист и вярвам, че това ще отмине” – заяви Елвира Пастърмаджиева. Тя сподели, че се занимава с музика от много ранна детска възраст. Още в ученическите си години в Ямбол, където е родена, е започнала музикалната си подготовка, а по-късно завършва “Хорово дирижиране” в консерваторията.

Спомня си, че преди 35 години в зала “България” се е срещнала с маестро Захари Медникаров, който я поканил да работи по разпределение в Добрич. Преподавателите й в консерваторията я насърчили да приеме поканата с мотива, че в Добрич се намира най-добрата хорова школа в България. “Дойдох и извървях пътя до тук – от хор майстор, до втори диригент, първи диригент… И сега следвам мисията да устоя делото на маестро Медникаров. Гордея се, че съм ръководител на хора  от 108-та му година!” – признава Елвира Пастърмаджиева.