Над 13 000 души подадоха предварително попълнени данъчни декларации за ден

Над 13 000 души подадоха предварително попълнени данъчни декларации през последните 24 часа, съобщиха от приходната агенция.

Над 13 000 души подадоха предварително попълнени данъчни декларации за ден

От началото на данъчната кампания до момента 61 000 граждани са декларирали доходите си пред приходната агенция, като още 67 000 преглеждат и редактират данните в предварително попълнените формуляри, за да ги изпратят в НАП. Средното време за попълване на декларацията до момента е под 10 минути, като потребителите споделят, че новата декларация е по-удобна и подаването й изисква значително по-кратко време. 


Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) вече имат достъпдо предварително попълнената данъчна декларация, достъпна в Портала за е-услуги на НАП. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, съветват от НАП. 

Срокът за подаването на декларацията е 5 май 2021 г., като отстъпка от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до края на март, припомнят от приходната агенция. Условие за отстъпката и за ползването на данъчно облекчение е лицето да няма неплатени публични задължения.  Отстъпката не може да надвишава размера от 500 лв.

До момента близо две трети от всички декларации за доходите са подадени по електронен път, като се очаква съотношението да се запази до края на данъчната кампания. Хартиени формуляри има във всеки офис на приходната агенция и те могат да бъдат ползвани от хората, които нямат електронен подпис или ПИК, допълват от НАП.