Албена Донева: В условията на пандемия са необходими двойно повече усилия за социалните услуги

Над 160 потребители посещават Дневния център за деца с увреждания, Дневния център за пълнолетни с увреждания и Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Добрич.

Албена Донева: В условията на пандемия са необходими двойно повече усилия за социалните услуги

Ковид-пандемията през 2020 г. се оказа изключително сериозно предизвикателство за работата на нашия екип,  каза за Добрич Онлайн Албена Донева - директор на трите социални заведения.



Голяма част от потребителите са с много  тежки увреждания и затова в центровете се спазват изключително строги мерки - филтър за влизащите, почти ежеминутна дезинфекция и 8-часово носене на предпазни маски и ръкавици от страна на персонала. При влизане потребителите задължително преминават през преглед от медицинско лице, а за придружителите им е обособено специално помещение, в което да ги изчакват. Миналата година, в пика на първата вълна на пандемията, със съдействието на община Добрич е осигурена и термокамера, която отчита телесната температура  на потребителите, на техните родители и близки и  на персонала. При необходимост лицето с температура се спира още на входа.

Сред най-трудните моменти в дейността на трите центъра се откроява   периодът, в който се е наложило да се работи онлайн. "Социалните услуги не са създадени, за да работят онлайн, защото за потребителите особено важен е живият контакт" - подчерта Албена Донева. По нейните думи, екипът от специалисти - логопеди, психолози, социални работници, кинезитерапевти, педагози и рехабилитатори, работи изключително всеотдайно. И трите социални заведения работят при пълен капацитет. „Сега, в условията на пандемия, приоритет в дейността ни е да опазим здравето на нашите потребители“ - подчерта Албена Донева.