В 247 секции в област Добрич ще има машинно гласуване на 4 април

205 са претендентите за народни представители от Добричка област, която ще има шестима представители в новия парламент.

В 247 секции в област Добрич ще има машинно гласуване на 4 април

Право на глас, според предварителните избирателни списъци, имат 180 856 гласоподаватели. В момента броят на избирателните секции е 376, но той ще се промени, тъй като предстои разкриването и на два вида мобилни секции – за хора с трайни увреждания и за хора, които са поставени под карантина или задължителна изолация. Това съобщи за Добрич Онлайн председателят на РИК в Добрич Цонка Велкова.



Тя поясни, че до 31 март лицата, поставени под карантина, която включва и 4 април, трябва да подадат заявления в съответната общинска администрация за желанието си да гласуват. На 1 април РИК ще назначи членовете на мобилните избирателни секции. Различното на тазгодишните избори е, че се провеждат в условията на пандемия и трябва да се спазват противоепидемичните мерки, посочи Цонка Велкова.

В деня на вота – 4 април, РИК ще работи в спортна зала „Добротица“ и именно заради противоепидемичните мерки дейността по приемането на протоколите от СИК ще се извършва в две зали. Машинно гласуване ще има в 247 секции, които са с над 300 избиратели. Гласуващите ще могат да избират дали да упражнят правото си на вот чрез машина или с обикновена хартиена бюлетина. Членовете на РИК и на секционните комисии ще преминат през обучение, което предстои.