Тръгна делото за смъртта на 17-годишния моторист

Окръжен съд – Добрич, даде днес ход на наказателното дело срещу 63-годишиня Ангел Г. Ст. от Добрич. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 30.03.2011 г. в гр. Добрич, при управление на лек автомобил марка „Хюндай”, модел „Atos Prime”, е нарушил 10 правила за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 17-годишно момче.

Тръгна делото за смъртта на 17-годишния моторист

Съдът конституира като частен обвинител по делото майката на пострадалия.

В обвинителния акт е посочено, че Ангел Ст. ползвал „Хюндая” като такси. На 30.03.2011 г. около 13,45 ч., той бил в престой на тротоара по ул. „Сан Стефано”, в участъка между кръстовищата с улиците „Кирил и Методий” и „Иван Вазов”, докато изчаквал пътничка. След като тя заела мястото си, подсъдимият предприел маневра „на заден ход”, като целта му била да стигне по този начин до крайната дясна лента на ул. „Сан Стефано” преди светофара на кръстовището с „Кирил и Методий”. Първоначално колата излязла изцяло в лентата за движение в посока от кръстовището с ул. „Кирил и Методий” към пресечката с ул. „Иван Вазов”.

Същия ден след обяда, пострадалият решил да покара закупения от него мотоциклет марка „Хонда”, модел „СВ 600 F”. Той не притежавал необходимото свидетелство за управление и нямал изискваната за това от закона 18-годишна възраст. Младежът бил наказван два пъти за управление на мотоциклет, без да има право за това, с наказателни постановления, издадени от началника на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – гр. Добрич.

Той стигнал кръстовището по ул. „Сан Стефано” откъм бул. „Трети март”. При приближаване на кръстовището и при преминаването през него мотоциклетът се движел със скорост около 88 км в час и опасната зона за спирането му била около 117 м. Светофарната уредба сочела зелен сигнал за него и младежът продължил движението си през кръстовището, без да намалява скоростта. Той видял пред себе си, в своята лента за движение, на разстояние около 81 м, лекия автомобил „Хюндай”. Рязко намалил скоростта и при това загубил контрол на управлението. Според прокуратурата тези два факта са предизвикали падането на пострадалия от мотоциклета на пътното платно. Въпреки поставената каска главата му се ударила в асфалта и получил черепно-мозъчна травма и контузия на седалището. Според съдебния лекар, причината за смъртта на 17-годишния е контузия на главния мозък, която е довела до остра сърдечна и дихателна недостатъчност от централен произход и е причинена от удара на главата с поставената на нея каска и пътното платно. След падането, в резултат на инерцията, тялото му се придвижило в посоката на движение при падането. Главата на младежа се е ударила за втори път с поставената на нея каска в долната част на предната броня на автомобила на подсъдимия.

Мотоциклетът продължил движението си напред, ударил се в спрян микробус и движещ се автомобил и спрял.

Според повдигнатото обвинение Ангел Ст. е нарушил чл. 5 ал. 1 т., чл. 8 ал.1, чл. 15, ал.1, чл. 16 ал.1 т. 2, чл. 25 ал. 1, чл. 25 ал. 2, чл. 26, чл. 28, чл. 40 и чл. 94 от Закона за движение по пътищата.

Прокуратурата посочва, че пострадалият също е нарушил 5 правила от Закона за движение по пътищата – чл. 21 ал1, чл.5 ал. 3 т. 1, чл. 139, ал. 1 т. 1, чл. 150а ал. 1 и чл. 151 ал. 1 т. 3.

Днес Окръжен съд – Добрич, разпита 10 явили се свидетели и две вещи лица. Съдът прие химическа експертиза, която установява наличие на марихуана, амфетамини и метаамфетамини в кръвта на 17-годишния. Приетите две автотехнически експертизи показват годността на моторните превозни средства, участници в инцидента и стойността на претърпените от тях вреди. Според вещото лице гумите на мотоциклета не са отговаряли на атмосферните условия – асфалтът бил мокър от падналия дъжд.

По искане на адвоката на подсъдимия съдебният състав допусна за следващото заседание по делото да бъдат изискани от община Добрич карта улица „Сан Стефано” и кръстовището и пълна справка за светофарната уредба на него и режима й на действие.

Окръжен съд – Добрич, наложи глоба в размер на 100 лв. на 10 неявили се и на един, неизчакал разпита, си свидетели.

Съдът отложи делото за 09.12.2011 г.

Ангел Ст. има средно образование, семеен е, работи, неосъждан.


 

katastrofa_motor_dobrich_600_600