Синдромът на празния кошер изисква спешни и комплексни решения

Тревожна е разликата, която специалистите отчитат между състоянието на кошерите и пчелите в балкана и полупланинските региони териториите с активно земеделие.

Синдромът на празния кошер изисква спешни и комплексни решения

Синдромът на празния кошер е сериозен проблем. Той вероятно се дължи на различни фактори в различните региони – на климатичните промени, на болести или използването на пестициди, на лошото управление на пчелните семейства. Дори институции не могат да помогнат на пчеларите, изпаднали пред този проблем.



За това разказа пред Радио София екологът от WWF Георги Стефанов.

Проблемът не бива и не можем да подценяваме и трябва да реагираме и да търсим решения.

Стъпка в тази посока е Зелената сделка на ЕС, в която е обърнато внимание и на опрашването, в което сред главните действащи лица са пчелите.

Български учени също са разработили доклад с констатации и препоръки, които биха помогнали на пчеларския сектор.

При биологичните пчелни продукти има сертификат и добра практика на производителя, има допълнителна гаранция, че целият процес е бил обект на сериозен контрол. Държавата е длъжник на пчеларите, защото през последните 15 години, помощите, които им се отпуската, не бяха управляване по най-добрия начин, обясни Петко Симеонов – председател на Сдружението на биопчеларите.

У нас почти няма образование, което да дава познания за отглеждането на пчели. До голяма степен пчеларството се развива по наследство.

Проблемите в бранша, свързани с грижата за пчелните семейства, са комплексни. Едно от решенията, според Симеонов, трябва да се търси в достъпа на пчеларите и техните продукти до европейския пазар.

Източник: БНР