Депутатите отхвърлиха предложението да се договори доставка на „Спутник V“

Парламентът отхвърли предложението на най-голямата опозиционна партия правителството да има право да преговаря за доставка и на руската ваксина „Спутник V“.

Депутатите отхвърлиха предложението да се договори доставка на „Спутник V“

Министерският съвет да предприеме всички необходими действия за провеждане на своевременни консултации с Европейската комисия с цел проучване на възможността за покупка на ваксини, които са получили разрешение за употреба в държави извън ЕС и Европейското икономическо пространство, приеха депутатите.


В хода на дебатите не изключиха нуждата от бърза реакция за добавяне на ваксини у нас. Но управляващите са категорични, че това трябва да се случи със спазване на европейското законодателство и одобрението на руската ваксина от Европейската агенция по лекарствата.

Стана ясно, че до месец е възможно руската ваксина да бъде одобрена от европейския регулатор. 

В последния работен ден на 44-ото Народно събрание прозвучаха и политически декларации. 

Парламентът отложи гласуването на така наречените творчески пенсии на още 92-ма певци, музиканти и артисти, сред които са Силвия Кацарова, Георги Христов, братя Аргирови, Христо Кидиков и др. Причината точката да отпадне от дневния ред на депутатите е, че в деловодството на парламента няма внесен доклад за решението.