Добрич се поклони пред паметта на загиналите за свободата на България (+СНИМКИ)

Стотици добричлии се стекоха на паметника на хан Аспарух, за да отдадат почит на загиналите за Освобождението на България.

Добрич се поклони пред паметта на загиналите за свободата на България (+СНИМКИ)



Празникът започна с панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет в храм "Свети Георги".


Възпитаници на Професионалната гимназия по аграрно стопанство, водени от Духовия оркестър на Добрич, поведоха празнично шествие под наслов „Първите“, което завърши пред паметника на хан Аспарух. Там се проведе тържествен ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя. 


На честванията по случай 143 години от Освобождението на България от османско владичество присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, народните представители Даниела Димитрова, Йордан Йорданов и д-р Хасан Адемов, генералният консул на Русия във Варна – Владимир Климанов, областният управител Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет Мая Димитрова, флотилен адмирал Георги Пенев – зам.-командир на Военноморските сили, военноинвалиди и военни от запаса, представители на Военното окръжие в Добрич, членове на кметския екип,  представители на политически партии и движения, на обществени организации, граждани и гости на града. 


„Единственият начин да пребориш един несвободен свят е да станеш толкова свободен, че самото ти съществуване да стане бунт. Думите са на френския писател Албер Камю. Днес, когато за сетен път отдаваме почит към всички храбри мъже, чиито кости са положени в нашата земя в името на нашата свобода, трябва да осъзнаем, че те са направили точно това – целият свят да разбере, че са съществували. Дилемата е била една – да възродят България, или да оставят българщината да умре. Съдбоносният избор, който Ботев, Левски, Бенковски и много други знайни и незнайни мъже и жени, са направили днес ни задължават да приемем свободата не като даденост, а да я ценим и помним, че тя не ни е дадена даром. Нашата свобода е изстрадана и всяко кътче на страната ни носи спомена за героизма”, каза в тържественото си слово кметът на Добрич Йордан Йорданов.


Издигнати бяха знамената на Република България, Европейския съюз и Добруджа.

Венци и цветя бяха поднесени на паметника на хан Аспарух и на Костницата на загиналите руски воини. 


Талантливите момчета от Сдружение за свободното изкуство изрисуваха символ на свободата като подарък за своите съграждани.