44 ученици от Езиковата гимназия в Добрич са под карантина

За периода от 22 до 28 февруари в областта са регистрирани и проучени общо 139 случая на COVID-19, информира директорът на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова.

44 ученици от Езиковата гимназия в Добрич са под карантина

Положителни са един санитар, седем учители и пет ученици. Като контактни под карантина са поставени две деца и петима педагози и едно лице помощен персонал от Общинския детски комплекс в гр. Балчик, 10 ученици от трети клас и един педагог от СУ „Ст. Караджа“ – Каварна, 44 ученици от 11 „г“ клас и сборна група на ЕГ „Г. Милев" в Добрич, карантинирани са учениците от втори „а“ клас на СУ „Св. Кл. Охридски“ отново в областния град.


От РЗИ отчитат, че за периода от 25 до 26 февруари, след проведени RT-PCR тестове, са регистрирани положителни резултати за коронавирус при трима учители от ОУ „В. Левски“ в с. Хитово. С цел ограничаване разпространението на заразата, директорът на РЗИ препоръчва преустановяване на учебните часове, а учениците да преминат на дистанционно обучение за най-малко 14 дни.  Д-р Ангелова допълва, че продължава работата по установяване на всички контактни лица, тъй като педагозите, дали положителни проби, са пътували с общ транспорт до работното си място заедно с други учители и ученици от съседни села.

За посочения период общият брой изследвани с RT-PCR тестове и бързи антигенни тестове от областта в лаборатории в страната е 363 лица. Общият брой на поставените под карантина е 252. От потвърдените 139 случая 37 са хоспитализирани, от тях шест са настанени в ОАИЛ.

Продължава изпълнението на Националния ваксинационен план, като е създадена организация и се извършва ваксиниране на членовете на секционни избирателни комисии в кабинетите в областта. От последната доставка към момента ваксини са предоставени и на общопрактикуващите лекари.