От днес започва подаването на декларации за корпоративни данъци

Фирмите вече могат да подават годишните декларации за облагане с корпоративни данъци през Портала за електронни услуги на НАП.

От днес започва подаването на декларации за корпоративни данъци

Юридическите лица подават декларациите си от 1 март до 30 юни за пръв път през 2021 г., според последните промени в законодателството. Декларацията се подава само по интернет с квалифициран електронен подпис и с нея се подава и годишен отчет за дейността.



От офиса на НАП в Добрич очакват над 8 хиляди добруджански фирми да декларират финансовия си резултат за миналата 2020 година.

Срокът за плащане на корпоративния данък е 30 юни. Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други варианти за плащане са чрез интернет или с пощенски запис за данъчно плащане. Не подаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата, напомнят от НАП.

Очаква се в началото на другата седмица да бъде достъпна и електронната предварително попълнена данъчна декларации за облагане на доходите на физически лица. Тя ще е достъпни в Портала за е-услуги на НАП. Потребителите, които имат персонален идентификационен код или квалифициран електронен подпис ще имат достъп до въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем, получени суми от продажби в Интернет, данни за закупен стаж и информация за прехвърляне на превозно средство. Издаването на ПИК е безплатно и става във всеки офис на НАП в страната, независимо от постоянния адрес на лицето, уточняват от приходната агенция.

Помощ при деклариране, както и повече информация за плащането на данъци, може да получите на телефона за данъчна информация 0700 18 700 на цената на един разговор според тарифния план на абоната.