Селски имоти и апартаменти под наем са все по – търсени в коронакризата

Все повече млади хора проявяват интерес към закупуването на селски имоти. Тази тенденция се откроява много по-ясно от началото на коронакризата. Това сподели в студиото на Радио 99 Венцислав Великов – съосновател на стартираща компания за недвижими имоти, чиято цел е да предоставя качествено нов тип услуги на пазара.

Селски имоти и апартаменти под наем са все по – търсени в коронакризата

„Много хора, особено тези, които имат възможност да работят от вкъщи, предпочитат да живеят на село – на чист въздух, в двор, където да си отглеждат зеленчуци, билки, подправки“ – коментира Великов. По думите му най-търсени са имотите в близките до големите градове села, къщи в добро общо състояние, които могат да предложат удобствата за съвременния начин на живот.


Към момента не се наблюдава спад в цените на имотния пазар, заради очакваната голяма инфлация, информира още Великов. Той посочи, че суровини като пшеница, слънчоглед, царевица поскъпват много, което влияе и на пазара на недвижими имоти. „Оказва се, че недвижимите имоти в момента са добра алтернатива да инвестираш парите си, за да ги спасиш от инфлацията и за да са на сигурно място“ – коментира консултантът.

Наблюденията му сочат още, че на този етап се регистрира повишен интерес и към пазара на ваканционни имоти. Има доста запитвания от чужди граждани, които търсят имоти у нас с инвестиционна цел и заради изолацията, породена от коронакризата, подчерта Великов.

Раздвижване се наблюдава и по отношение на пазара на имотите под наем. В момента наемите в Добрич са близки до наемите във Варна. Двустайно жилище в сравнително добра локация в близост до центъра се предлага на цена от около 300 - 350 лв. месечно, посочи още Венцислав Великов. 

Той напомни, че до края на 2022 г. всяка сграда или строеж, въведени в експлоатация преди 2007 година, трябва да се сдобият с технически паспорти.Техническият паспорт и сертификатът за енергийни характеристики на сградите пък стават задължителни при имотните сделки.

В момента не се наблюдава особено предлагане на земеделска земя, показва още анализът на пазара на недвижими имоти. „Миналата стопанска година бе изключително трудна, затова е много важно каква година се очертава сега. Важно е дали ще се стабилизират посевите, какви ренти ще се формират и как това ще рефлектира върху цената на земеделската земя“ – каза  Великов.

По думите му все повече се подобрява качеството на услугите, които предлагат агенциите за недвижими имоти. Заради затрудненото пътуване, особено за чужди граждани, се предлага заснемане с дронове, видеоогледи, подробен снимков материал.

Съветът на консултанта по недвижими имоти е преди всяка сделка хората да правят  информиран избор и да се доверяват на специалистите в бранша.