Талевци заявиха твърдо своята позиция „Не на насилието в училище и извън него!“

В деня на розовата фланелка учениците от СУ „Димитър Талев“ в Добрич се включиха в разнообразни дейности, организирани от Центъра за личностно развитие, функциониращ в училището.

Талевци заявиха твърдо своята позиция „Не на насилието в училище и извън него!“

Проведоха се тренинги, разговори и беседи, на които се обсъждаха проблемите, свързани с проявите на тормоз и насилие в реалния живот, а също и с кибертормоза.



Учениците от Управителния съвет подготвиха табла и стикери, с които закичиха съучениците си - гимназисти, изразявайки своята съпричастност към проблема за насилието и агресията.

С особен интерес четвъртокласниците се включиха в забавните игри „Влез в обувките на другия“. Представиха по атрактивен начин своите герои, дискутираха по темата - "Какви могат да бъдат думите?", „Кои думи създават приятелства, кои думи окуражават хората?“, „Могат ли думите да нараняват, да ни задушават, а добрите думи да ни радват и благославят?“.

В хода на дейностите участниците в тренингите се включиха и в играта „Съчиняване на добрата приказка“. Задачата пред тях бе да се упражнят в използването на добри думи, преценявайки сами, кои от тях са добри и доразвивайки историята в своята приказка.

Така постепенно  „Приказките за приятелството и доверието“, с еднакво начало, получаваха различен сюжет и развитие, но финалът бе винаги позитивен.

Ученици от петите класове подготвиха свое радио - предаване, посветено на Световния ден за борба с тормоза в училище, което беше излъчено по училищното Радио „Светилник“. А песните за приятелството и добротата, в изпълнение на Вокална група „Грасовете на Талев“, звучаха през междучасията и създаваха нужната атмосфера в училище.

В дейностите се включиха онлайн и учениците от шестите класове. Във виртуалните класни стаи в платформата на Тиймс с тях учители провеждаха дискусии „Приятелство, доверие, толерантност – важни човешки ценности“. Шестокласниците разсъждаваха по отправените към тях въпроси, свързани с вербалната агресия. „Каква е силата на думите, могат ли думите да ни правят щастливи, могат ли и да ни нараняват ...?“

В края на дейностите Талевци се обединиха около идеята, че тази сила може да бъде градивна, но може да е разрушителна. И от нас зависи да я контролираме и насочваме в правилната посока.