Новият спектакъл на кукления театър учи най-малките да не са толкова наивни и доверчиви

„Наказана Лисана“ е първият спектакъл за тази година на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич, който освен забавния си и хумористичен стил, ще включи в себе си и една поука, която децата трябва да открият.

Новият спектакъл на кукления театър  учи най-малките да не са толкова наивни и доверчиви

Пиесата е написана от Румен Куртев, сценографията е дело на Ели Качулева, а  музикалният фон е сътворен от Пламен Мирчев – Мирона. Участват  актьорите Теодора Желева и Иван Иванов.



Според режисьора Румен Куртев, работата с двама актьори е  трудна. Той благодари на Теодора Желева и Иван Иванов, който изпълнява пет различни роли. „Много е трудно, да ви кажа честно, но се справиха и двамата. Все още им вадя душичката“ - сподели още Румен Куртев.

„Наказана Лисана“ е съсредоточена към най-малката аудитория – от 3 до максимум 13-годишна възраст. Както всяка приказка има нейния характер и нейните особености, така и тази – освен приказните герои, които ще карат усмивките на децата да не слизат от лицата им, ще има за цел да ги накара да се замислят за някои важни неща от живота.

„Куклите и сценографията имат за цел да подкрепят намеренията и идеите на режисьора и, разбира се, усилията на актьорския състав. Всичко е в името на това, да покажем на децата един набор от морални ценности, но също така естетически най-вече, каквато е била моята цел и задача. Чрез едни остри характери на куклените персонажи, чрез една ярка колоритност в декора да подкрепим идеята, която е била заложена в драматургията. Да се надяваме, че сме постигнали резултата, който ние сме си поставили да постигнем и да достигнем до лицата, до тяхното възприятие и да успеем да им задържим вниманието, така че да възприемат сюжета в неговата цялост“ - поясни  Ели Качулева.

„Но какво става приказката и с тази наказана Лисана,  ще  видим в четвъртък. Тоест на 25  февруари от 18:00 часа, а който не успее – другата неделя на 7 март, защото тази неделя ще посрещнем Баба Марта. Тъй  като нашите деца в град Добрич много слушали, както Дядо Коледа дойде по-рано, така и тя обеща да дойде по-рано и да ги закичи с мартенички. Благодаря на г-н Петков, че им даде отново възможност да поставя в нашия театър пиеса и благодаря на Ели, че ми се довери и ме изтърпя с капризите за сценографията и за куклите“ - коментира Румен Куртев.

Своите искрено добри впечатления от спектакъла изрази и директорът на  театъра Петър Петков. Макар и само двама да са актьорите, той споделя, че е останал приятно изненадан от представлението и от енергията, която излъчват младите. Във времето, което тепърва предстои,  се очакват и нови проекти, спектакли и още изненади.

„Започнахме подготовка за следващата ни постановка, която ще се казва „Бременските музиканти“. Живот и здраве,  някъде към края на март месец, като сме готови с материалната част, ще пристигне Лео Капон, когото познавате много добре, и ще започнем работа. Ще участват четирима  актьори, които не са участвали тук. От там нататък очакваме добро време,  за да можем да излезем навън и да започнем нашите представления отново в зоопарка и в откритите пространства на детските градини. Също така, ако се нормализират нещата, сигурно ще възстановим някое заглавие. Вече сме планирали и пак наново да се направят „Трите прасенца“. Това е една хубава класическа приказка. Наблюденията ни през тези години са, че това заглавие е хубаво да го има винаги в репертоара. Много търсено заглавие от родители и деца. Подали сме документи за участие във всички възможни фестивали,  които евентуално биха се състояли оттук нататък. Нямаме гаранция за нито един фестивал естествено, нито че ще стане, нито  че ще бъдем селектирани. Опитваме се това, което  правим, да го показваме на всички възможни форуми. Защото мисля, че последните години  създаваме доста качествени неща и си струва да се видят. Очакваме покани от Ямбол – „Ян Бибиян“ и  от Пловдив -  „Двама са малко, трима са много“, -  каза Петър Петков.

Разбира се, няма да пренебрегнем и наближаващата  Баба Марта. Освен мартеничките, които ще закичим по нас, кукленият театър ни е приготвил и един нов спектакъл, който ще зарадва малки и големи.

"Спектакълът се казва „Пролетни неволи“ -  по Мая Дългъчева, с режисьор Румен Куртев, сценография и кукли Ели Качулева, музика Пламен Мирчев-Мирона и е посветен на  Баба Марта. Влиза баба Марта, има си една интересна история и след това идва и истинската баба Марта да поздрави  дечицата и всяко едно, което е в кукления театър на спектакъла,  ще получи и мартеничка. Същият екип е и за „Наказана Лисана“, само актьорите са Мила Боянова, Ренета Николова и Румен Куртев" - каза Румен Куртев

Членовете на творческия екип  споделиха, че в момента играят на 30% от капацитета на залата, но това не ги спира да правят нови спектакли. С нетърпение очакват всяко тяхно излизане на сцената, макар и само пред 54 зрители. Заявиха още, че са готови да правят по двe представления на ден, стига хората да имат интерес и да оценяват това, което правят.