Община Добрич напомня, че до 2022 година трябва да се съставят паспорти на сградите

До 2022 година всяка сграда или строеж – държавна, общинска или частна собственост, трябва да се сдобие с технически паспорт. Това напомниха от общинската администрация.

Община Добрич напомня, че до 2022 година трябва да се съставят паспорти на сградите

Паспорти се съставят на сгради, които са въведени в експлоатация преди 2007 година, строежи, които се използват, независимо от това, дали са изпълнени изискванията за въвеждането им в експлоатация към датата на завършването им и незавършени постройки, за които разрешението за строеж е изгубило действието си по смисъла на Закона за устройство на територията.



За съставяне на технически паспорт на съществуващ строеж се извършва обследване за установяване на техническите му характеристики и оценка на строежа с Доклад за резултатите от обследването.

Обследването на строежите се извършва от консултант, получил удостоверение за строителен надзор или от проектанти от различни специалности с пълна проектантска правоспособност. Докладът за резултатите от обследването включва и техническите мерки за удовлетворяване на съществените изисквания към обследвания обект, както и предписания за недопускане на аварийни събития, които застрашават обитателите на строежа.

Обхватът и съдържанието на техническите паспорти на строежите, редът за съставяне, предоставяне, регистриране и съхраняване на техническите паспорти са подробно описани в Наредба №5 от 28 декември 2006г. за техническите паспорти на строежите.