Ландшафтен архитект Ивелина Радилова: Конфликтът между дърветата и хората е най-остър в градска среда

„Най-остър е конфликтът между дърветата и хората именно в градска среда. В повечето случаи садим дървета не заради самите тях, а заради себе си“ – това сподели пред Радио 99 ландшафтен архитект д-р Ивелина Радилова по повод разразилите се напоследък граждански спорове опасни ли са дърветата в центъра на Добрич и трябва ли да бъдат отсечени.

Ландшафтен архитект Ивелина Радилова: Конфликтът между дърветата и хората е най-остър в градска среда

Самата Радилова е била главен експерт по озеленяването на Добрич в периода от 2016 г. до 2018 г. Според експертното й мнение решенията трябва да се вземат спрямо конкретната ситуация и не бива да се налага общ подход.



„Не бързам да давам съвети, за да не бъдат те изтълкувани погрешно. Всичко зависи изключително много от конкретната ситуация. Не бихме могли да наложим общ подход. Целта, която аз съм си поставила е да обясня в кои ситуации какви решения са възможни. Много от начините не опират до конкретното дърво или улица, а  до зелената система на града като цяло. Много бих желала на един достъпен език да поднеса информация по темата, така че всеки сам да прецени кое е правилно и кое не е“ – казва л.арх.Ивелина Радилова.

Тя припомни, че в Добрич най-масово са били засаждани липи, ясени, кестени и платани. „Това са дървета от първа и втора величина, които стават огромни и не са подходящи за засаждане по тротоари. Преди години селекцията в областта на декоративната растителност не е била на сегашните нива – с това са разполагали и това са засадили“ – обяснява още ландшафтният архитект. Категорична е обаче, че решенията трябва да се вземат от експертите, а не да се очакват от самите граждани, които в голямата си степен се ръководят от чувства и емоции. „Няма лошо да обичаш дърветата, ако преди това обичаш хората. Понякога се налагат взаимни компромиси. Огромната ми надежда е когато напиша всичко, което искам да кажа по въпроса, да се получи един своеобразен наръчник по нормалност, най-вече в отношенията между хората“ – заявява л.арх.Радилова. 

Професионалното си становище по темата тя ще споделя в поредица от статии, които ще бъдат публикувани в личния й профил във Фейсбук и в страницата на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в Добрич.