Проф. Иван Киряков: Есенниците засега се развиват добре, но е още рано да се правят прогнози за реколтата

Тазгодишният сняг осигури достатъчно продуктивна влага в почвата и е благоприятен не само за есенниците, но и за пролетните култури.

Проф. Иван Киряков: Есенниците засега се развиват добре, но е още рано да се правят прогнози за реколтата

Това е една от най-добрите зими за последните няколко години. Този извод направи за Добрич Онлайн проф. Иван Киряков - ръководител на отдел "Селекция на зърнено-житни и бобови култури" в Добруджанския земеделски институт. По неговите думи, през тази зима е имало два периода на разкаляване на посевите, но последвалото понижаване на температурите ги е закалило отново.



Сортовете на Добруджанския земеделски институт се отличават с добра зимоустойчивост и студоустойчивост и могат да издържат на температура от минус 15 градуса, категоричен е ученият. Според него, все още е рано за прогнози по отношение на предстоящата житна реколта, но като цяло посевите са в добро състояние. Има много фактори, които биха могли да повлияят негативно върху развитието на растенията – и засушаване, и евентуални слани. „Но на този етап нещата вървят добре“ - коментира проф. Киряков. Наскоро той е направил обиколка на полетата в района на Каварна, Шабла и Дуранкулак и е доволен от развитието на есенниците.

Неговият съвет към земеделските производители е да внимават при торенето на посевите. Експертите смятат, че е добре през този месец земеделските стопани да подхранят посевите с една трета от торовата норма, а през март - останалите количества. За да е успешна реколтата, е хубаво пролетта да е влажна и хладна, а по жътва да няма дъжд, заключи проф. Иван Киряков.