Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров ритуално заряза лозите в двора на Историческия музей

И в град Генерал Тошево тържествено беше отбелязан Денят на лозаря – Трифон Зарезан.

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров ритуално заряза лозите в двора на Историческия музей

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров ритуално заряза лозите в двора на Историческия музей, който тази година за първи път се превръща в любезен домакин на инициативата. Преди да бъде изпълнен ритуала по зарязване, бяха обявени имената на победителите и наградените от двата конкурса, посветени на празника: поетичния „Вино и любов, любов и вино“ и този за най-добро домашно вино, реколта 2020 г.


По традиция голям интерес предизвика конкурсът за най-добро домашно вино и определянето на тазгодишния Винар на годината. Както всяка година и сега надпреварата протече в три категории вина за оценяване – червено, бяло и розе.

Първо място в категория „Бяло вино“ спечели Желязко Симеонов. Той грабна приза и за най-добро розе. В категория „Червено вино“ победител стана Ивелин Георгиев. За Винар на 2020 г. единодушно беше избран Петър Канев. Победителите както и всички останали наградени получиха грамоти, материални награди и сувенири.

Обявени бяха и призьорите в конкурса за стихотворение и проза „Вино и любов – любов и вино“, който се организира традиционно по повод празниците Трифон Зарезан и Денят на влюбените.

Журито присъди две поощрителни награди – на Галина Москова Дъргънова от Горна Оряховица за стихотворението и „Тоналност в до мажор“ и на Литературен клуб „Млад творец“, при НЧ „Развитие – 1926“, село Стража, област Търговище, който се включи в конкурса с шест участника.  

Трета награда беше присъдена на Цветанка Георгиева Ангелова от град Русе за стихотворението „Безвремие“. Втора награда спечели стихотворението „Остани“ на Кристина Станкова от село Стража, а първа награда беше присъдена на Ивелина Радионова от град Провадия. Тя участва в конкурса с стиха, които безапелационно са класирани на първо място – „Бащино лозе“ и „Хубава Неда“.