Кметът на Добрич заряза лозата и награди най-добрите винари в града (+СНИМКИ)

Добричлии отбелязаха Трифон Зарезан с възстановка на традиционния ритуал по зарязване на лозата, хубава народна музика и танци.

Кметът на Добрич заряза лозата и награди най-добрите винари в града (+СНИМКИ)



Празникът започна с шествие на лозарите, предвождано от традиционна добруджанска каручка, дърпана от бременната кобилка Мая. Това, според хората, вещае плодородие през тази година. Празничното шествие тръгна от „Стара къща” и приключи в Етнографската къща, която пази нашенските традиции. 


Там кметът на града Йордан Йорданов заряза лозата и беше провъзгласен за неин цар. „Зарязахме най-плодородната лоза. В тази особена обстановка се радвам, че сме отново заедно и традиционно празнуваме Трифон Зарезан. В народните поверия се казва, че колкото по-студен е този ден, толкова по-плодородна ще е годината. Ние добруджанци знаем и изстрадахме 2020 година, в която освен пандемия, ние имахме и изключителна суша. Нека си пожелаем тази година да е много плодородна и здраве на всички добруджанци”, каза в тържественото си слово той.


За доброто настроение на празника се погрижи Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" с гл. художествен ръководител Стоян Господинов.


На празника в центъра на града бяха обявени и наградени най-добрите винари на Добрич - победителите в конкурса за най-качествено вино, домашно производство, реколта 2020, организиран от Община град Добрич и "Къщата на виното". Тази година в него се включиха 54 винари. Първото място при белите вина беше присъдено на Петър Янков, след него на второ и трето място се наредиха Димитър Димитров и Георги Белов. В категорията „Розе” за най-добър беше определен Ивайло Михаилов, последван от Веселин Иванов на второ място и Даниел Йорданов – на трето. Грамота за най-добро домашно червено вино получи Валентин Ничев, втората награда отиде при Мариян Игнатов, а третото място зае Васил Георгиев.