Д-р Емилия Баева: Община Добрич е подкрепила финансово 36 медицински специалисти и 10 двойки с репродуктивни проблеми

"В детските градини и в детските ясли в Добрич се спазват изключително адекватни противоепидемични мерки - четирикратна дезинфекция на помещенията, предпазни средства за педагогическия и непедагогическия персонал, по възможност отделни входове за групите, никакъв достъп на външни лица, никаква връзка между отделните групи. Дори можем да кажем, че при нас децата са по-защитени, отколкото извън детските заведения."

Д-р Емилия Баева: Община Добрич е подкрепила финансово 36 медицински специалисти и 10 двойки с репродуктивни проблеми

Това заяви за Добрич Онлайн д-р Емилия Баева, зам.-кмет по хуманитарни дейности на Община Добрич.



От 4 януари досега в една детска градина за втори път се е наложило да карантинират по една група заради заболял преподавател. В другите детски градини ситуацията е спокойна, а в яслите не се е налагало да поставят групи под карантина. Полагаме максимални усилия и за детските заведения, и за социалните услуги, посочи д-р Баева.

Тя коментира и случая в Дома за стари хора, където през ноември имаше заразени с коронавирус 36 потребители и 10 души от обслужващия персонал. С общи усилия на един от етажите е създадено специално Ковид отделение, в което една от медицинските сестри е работила без прекъсване цели 20 дни. Предстои имунизация на потребителите на дома, вероятно за целта ще бъде създаден мобилен медицински екип, който да постави ваксините, за да не се налага хората поотделно да посещават личните си лекари.

Всички социални услуги в Добрич, сред които и Домашният социален патронаж, работиха без прекъсване  в условията на пандемия, заяви д-р Емилия Баева. Тя коментира и резултатите от дейността на общинския фонд "Здраве" и фонда за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, създадени през 2018 г.

До момента от фонд "Здраве" е предоставена финансова помощ на 36 медицински специалисти - за специализация, за наем на жилища, пътнотранспортни разходи и до 50 % от таксите за детски градини и ясли. През 2021 г. се предвижда финансовият ресурс да е 25 000 лв, а подкрепата за двойки с репродуктивни проблеми ще е в размер на 15 000 лв. През миналата година са усвоени 12 000 лв., предоставена е финансова помощ на четири двойки, вече има родени две бебета, а през 2021 г. се очаква още едно. „Готови сме да окажем подкрепа на всяка двойка, която отговаря на условията и критериите“ - заяви д-р Емилия Баева.

Нов програмен продукт – приложението „Уеб-родител“, вече дава възможност на родителите да се информират лесно и достъпно за децата си в детските градини и ясли. Те могат да видят какво е седмичното меню в съответното детско заведение, да се информират за дните на присъствие или отсъствие, да проследят развитието на децата си и да платят онлайн месечната такса. „Оказва се, че Община Добрич е единствената община, в която седмичното меню на децата е публично достъпно, защото то може да се види и на сайта на общината“ - каза д-р Емилия Баева. Програмният продукт има и други приложения, чрез които експертите и специалистите от администрацията могат да осъществяват контрол върху складовите наличности на храни и материали в детските заведения.