Д-р Хасан Ефраимов: Растящите по тротоарите дървета в Добрич нанасят щети за милиони левове

Тротоарната система в целия Добрич е тотално разбита от растящите по плочките дървета.

Д-р Хасан Ефраимов: Растящите по тротоарите дървета в Добрич нанасят щети за милиони левове

Щетите, които са причинили дърветата на града, са от порядъка на десетки милиони. Това коментира пред Радио 99 писателят и общински съветник д-р Хасан Ефраимов. Той сподели, че е получил много оплаквания от граждани, които живеят предимно в централната градска част, на които дърветата им пречат по всякакъв начин.


„Обществото ни е много разделено. Изведнъж ​ се оказа, че има хора, които не дават дърветата по никакъв повод. Лошото е, че и двете групи не са склонни на компромис“ ​ - коментира д-р Ефраимов. По думите му в градска среда трябва да има подходящи и специфични видове. Липата например изобщо не е подходящ ​ дървесен вид за градски условия, защото е изключително крехко дърво, кореновата й система се развива нагоре и е много силен алерген, обясни още писателят и общински съветник. Той бе категоричен, че в момента в Добрич има хиляди опасни дървета.​ Според ​ д-р Ефраимов най-опасни сред тях са дърветата, растящи по плочките в центъра на града, голяма част от​ които се крепят само на част от корените си и при по-силен вятър застрашават да паднат.

„Решението е при всеки ремонт на улица заедно с асфалта да се подменят и дърветата. Никой не говори за обезлесяване на града, всяко дърво трябва да бъде възстановено, но по начин, подходящ за градската среда и с подходящи видове, които не са опасни за гражданите“ – подчерта още общинският съветник. Според него Община Добрич трудно ще се справи с проблема, защото това са мерки, които трябва да се планират в рамките на десетилия. ​

„Разбрал съм, че в спора не се ражда истината. Обществото ни обаче има въпиеща нужда от консенсус по определени въпроси и дърветата са един от тях“ – заяви още д-р Хасан Ефраимов.