Пазят в тайна кражбата на 21 млн. лв. от Алфа банк

Банков служител, източил близо 21 милиона лева от "Алфа банк", излиза от ареста, съобщи БНР.

Пазят в тайна кражбата на 21 млн. лв. от Алфа банк

Софийският градски съд пусна срещу 40 хиляди лева Петко Митевски, който е извършвал престъплението от 2008 година досега.


 

Случаят е бил пазен в дълбока тайна и за задържането на Митевски не е била давана официална информация. От миналата година служителят е бил на прицел на разследващите. Арестуван е в понеделник.

Според запознати, информацията не е била оповестявана, за да не изпаднат в паника вложителите на банката. Митевски е работил в нея като главен касиер, а точната сума, която той на части е успял да изнесе, е 21 201 430 лв.

 

Прокуратурата продължава и досега да пази мълчание с аргумента, че по делото има секретни материали.

По време на заседанието, на което съдът решаваше дали да го остави за постоянно в ареста, стана ясно, че Митевски се е опитвал да прикрива липсващи пари с фалшиви протоколи, затова той има обвинение за съставяне на документи с невярно съдържание.

 

Бившият главен касиер на "Алфа банк" е направил пълни самопризнания пред ръководството на банката и доброволно е дал писмени обяснения.

 

Защитата на Митевски поиска пускането му на свобода с аргумента, че доброволно се е отзовавал на всички призовки и е оказвал пълно съдействие. Той изтъкна, че с констативен протокол пред нотариус клиентът му е поел ангажимент да възстанови нанесените щети на банката.

 

Съдия Тони Гетов обаче прие, че по делото има обосновано предположение, че служителят е отговорен за системното точене на банката, но заради приличното му процесуално поведение определи оставането му в ареста като ненеобходимо, наложи гаранцията в размер на 40 000 лева и забрани на Митевски да напуска страната.

 

 

Решението на съда може да бъде протестирано пред Софийския апелативен съд.

Семейството на задържания разполага с няколко банкови сметки, недвижими имоти, луксозни коли, сред които БМВ.