Наблюдава се голяма смъртност на пчелите в област Добрич

Голяма смъртност при пчелните семейства отчитат пчелари от Добричко. Причините според тях са есенните пръскания, които в комбинация със сушата и липсата на прашец, са попречили на пчелите да се подготвят за зимата.

Наблюдава се голяма смъртност на пчелите в област Добрич

Един от потърпевшите е Галин Георгиев. Той е председател на пчеларското дружество „Пчелар – Добрич”, в което членуват над 250 души от цялата област. По думите му голяма част от тях също да подали сигнали за висока смъртност и липсващи пчели в кошерите. 



Галин Георгиев отглежда 140 кошера в селата Одринци и Опанец, като около 50% от пчелните семейства са загинали. 

„Като цяло идеята беше пчеларството да стане доход в семейството, за жалост за сега е разход. Занимавам се от 11 години с пчеларство. Тази година трябваше да е първата ми доходоносна, но за съжаление не е. В момента имам 50% смъртност. Тази година няма да успея да ги възстановя, ако успея да ги възстановя няма да успея да изкарам никакъв стоков мед. Всичко зависи от състоянието на семействата, дали ще презимуват тези, които са останали към момента и как ще им се отрази климата”, сподели той. 

По думите му миналата година при пръскане на слънчогледа, са отпаднали голяма част от летящите пчели. 

„От там се променя възрастовия състав на кошера, защото вътрешно-кошерните пчели се принуждават да станат летящи и започват да се отглеждат все по-малко млади пчели. От там есента кълбата стават по-малки, от сушата и липсата на прашец се отглеждат все по-малко пчели и влизат в зимата. Пчелите от студ не умират, ако имат достатъчно храна и са здрави няма причина за смърт. Въпросът е, че самият прашец и нектара, който внесоха последно, бяха натровени. Пчелите са изтощени, не могат да направят достатъчно зимно мастно тяло и самите те остават летни. Зимните пчели са дългоживеещи, в нашия случай нямаме такива”, посочи още Георгиев. 

Заради пръсканията и сушата се е получила комбинация от неблагоприятни условия и пчелите не са успели да се подготвят добре за зимата. 

Към момента, по думите на пчеларите, изкупната цена на меда е около 4 лева, което е достатъчно да се покрият разходите на пчеларството, но тя не гарантира никаква печалба. 

„Принципно цената, която получаваме като производители, спрямо всички останали страни в ЕС, е много по-ниска. При нас цената в последните 2 години имаше тенденция на спад, в края на тази година започна да се повишава, може би, заради липсата на мед. В момента по данни от колеги цената на конвенционалния мед е 4,20 лева. Това е цената, която може да покрие разходите за пчеларството, но няма печалба. За да има развитие в пчеларството цената трябва да е 5 лева”, каза още председателят на сдружение „Пчелар”. 

Заради трудностите и липсата на рентабилност голяма част от пчеларите се отказват от занаята. 

„Принципно хоби пчеларите си остават за удоволствие някакъв брой кошери, по- голям е процентът на професионалните пчелари, които са решили да изхранват семействата си с това. Но все повече пчелари се отказват, защото не могат да се издържат. Има и потомствени пчелари, които намалят кошерите, или се отказват тотално”, коментира още Галин Геогриев. 

Всяка година се говори за промени в наредбите по отношение на пчеларството, но видимо подобрение няма. Според Георгиев Наредба 13, която регламентира пръсканията на посевите, не е в полза на пчеларите. 

„Министерството на земеделието имаше голямо желание да я промени към по-добро и да спаси опрашителите. Една години се водиха разговори и се стигна до известни компромисни за нас и за земеделците варианти, за да сме доволни всички. Тези предложения обаче не влязоха. Едно от най-важните беше пръскането с инсектициди да бъде ограничено до определена часова зона, в която не летят пчелите, в наредбата в момента няма никакви такива ограничения”, каза още той.

По думите му земеделските производители сами решават кога и как да пръскат, стига да уведомят пчеларите, но пчелите не могат да бъдат прибрани обратно в кошерите. Когато се пръска през деня се унищожават всички пчели.