НФСБ инициира издигането на паметник на капитан Димитър Списаревски в Добрич

Коалиция „Национален фронт за спасение на България” инициира изграждане на паметник на кап. Димитър Списаревски в Добрич. Предстои да бъде внесено предложение в Общинския съвет, с което да бъде отредено място, на което да бъде поставен монумента.

НФСБ инициира издигането на паметник на капитан Димитър Списаревски в Добрич

Роденият в Добрич Димитър Списаревски е български летец-изтребител, останал в българската история с героичната си саможертва. Той загива при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война. Заради безкрайната си смелост е наречен "Жива торпила". 


Народният представител Георги Александров сподели, че идеята за създаване на паметник в чест на героя е от няколко години. 

„Искаме да продължим тази тенденция за изграждане на паметни знаци на значими български личности. Добрич в това отношение е достатъчно благодатен, защото тук са станали изключително много събития и са родени важни хора. В случая това е кап. Димитър Списаревски, като подтика това да се случи беше това, което видяхме след честванията на гибелта му през декември месец”, заяви той. 

Към момента в България има два почетни знака в чест на Списаревски, единият се намира на мястото, където някога се е издигала родната му къща, а другият е в Долни Пасарел, където е паднал самолетът му. 

„Като анонсирахме идеята, много хора ни питаха защо точно в Добрич, аз лично останах леко учуден, тъй като изкушен от историята отлично знам, че той е роден в Добрич и това е обяснението, че искаме да е тук, защото тук е неговото начало. Надявам се някой ден да бъде изграден паметник в негова чест и в София. Незаслужено е забравен, но след 44 година по политически причини името му е умишлено изтикано от историята на страната и тази героична епопея по защита на българското население от бомбандировките през втората световна война и смятаме, че тази стъпка е важна стъпка за възстановяването на паметта на този незаслужено забравен герой, чието име бавно и постепенно се връща на вниманието на българската общественост. 

Към момента са набелязани няколко места в града, на които да бъде изграден паметника на „Живата торпила”.

„Надявам се да бъдат коментирани различни места в Добрич, има достатъчно подходящи позиции. Да речем едното място, което смятаме, че е подходящо, е до музея в градския парк. Другото е в близост до паметника на Иван Колев. Коментирахме евентуално дали да не е до Военното гробище, но на този етап смятаме, че това място не е особено благоприятно, защото е сравнително отдалечено от центъра на града”, сподели Александров.

Георги Александров коментира, че все още не е предвидено финансиране на монумента, но личността на Димитър Списаревски е достатъчно значима, така че според него не малко хора ще имат желание да отделят средства за изграждането на негов паметник.