Панагюрското златно съкровище ще гостува в „Двореца” в Балчик през лятото

Едно от най-емблематичните златни съкровища в България – Панагюрското, ще гостува на ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик през месец август. То ще бъде разположено в Каменната зала, където жителите и гостите на Белия град ще могат да се докоснат до неговата красота и изящество.

Панагюрското златно съкровище ще гостува в „Двореца” в Балчик през лятото

Панагюрското съкровище е един от най-ярките образци на тракийското изкуство по нашите земи. Съкровището е открито на 2 км. от град Панагюрище в далечната 1949 г., но не по време на археологически разкопки, а от трима братя. Докато работят на нивата, те случайно попадат на вкопаната на 2 метра под земята находка.



Съкровището тежи 6,164 кг. и се състои от 9 предмета от чисто злато – една фигона и осем ритона. Според изследователите, златните съдове са принадлежали на владетел на тракийското племе одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. Били са използвани за религиозни церемонии, а в стила и украсата им се съчетават тракийски и елински влияния.

Най-големият от предметите представлява амфора-ритон, тежаща 1,7 кг. Дръжките на амфората са оформени като кентаври в поза на стрелба с лък. А три от каничките са изящно изработени във формите на богините Хера, Афродита и Атина. Особено впечатлителен е златният ритон, оформен като предна част на тяло на козел.

Панагюрското златно съкровище има две идентични копия. Едното се съхранява в Националния исторически музей в София, а другото – в панагюрския музей. Що се отнася до неговия оригинал – той пътува през повечето време, за да прославя тракийското ни изкуство по света.