Активният сезон за овощарите започва

Преминат ли зимните студове, трябва да започне зимната резитба на дърветата.

Активният сезон за овощарите започва

Тя ще приключи докато набъбнат пъпките. В случай, че закъснеете, има опасност с отрязаните клонки се премахват част от натрупаните резерви през миналата вегетация, така необходими за началните фази от пролетното развитие.


Ако не сте успели да засадите новите дръвчета през есента, това трябва да стане още през първите подходящи за работа дни. Бадемът, прасковата и кайсията се пробуждат много бързо при краткотрайни затопляния в края на зимата и трябва да се засаждат най-рано. Не бива да се закъснява и с останалите видове,  засаждането им да приключи преди да са набъбнали пъпките. Новозасадените фиданки се поливат обилно и се съкращават на височината на бъдещото стъбло.

Торенето подпомага пролетното развитие на дърветата. Първите фази от пролетното развитие – цъфтежът и началото на растежа, протичат преди да се появят листата. Това означава, че няма фотосинтеза и се използват резервите, натрупани през миналата година. Поради обилно плододаване или засушаване тези резерви може да не са достатъчни. Ако през есента е извършено торене с оборски, фосфорен и калиев тор, 1-2 седмици преди цъфтежа дърветата се подхранват с азотни торове. На 1 квадрат се  разпръскват 20-40 г амониева селитра, в зависимост от възрастта на растението. Единичните дървета се торят около стъблото, площта трябва да превишава проекцията на короната с около 1 м. Младите фиданки винаги се подхранват около стъблото. При плододаваща, компактна градина торът се разхвърля върху цялата площ. Ако през есента не са внесени оборски, фосфорен и калиев тор това може да стане и рано напролет, но задължително да се закопаят или заорат по-дълбоко. На 1 кв. м. се внасят по 3-5 кг угнил оборски тор, 40-60 г суперфосфат и 20-30 г калиев сулфат. Калиевият може да се замени и с дървесна пепел.

Ако през есента сте орали градината, но сега можете само да прекопаете плитко – до 10-12 см.