Пристигнаха първите дози от ваксината на AstraZeneca у нас

Около 19 часа снощи пристигна първата доставка ваксини на Oxford University/AstraZeneca у нас.

Пристигнаха първите дози от ваксината на AstraZeneca у нас

Страната ни получава близо 28 800 дози от препарата, който е третият, разрешен за употреба в ЕС. Това е фирмата, от която България е поръчала най-много количества - 4 милиона и половина.



До този момент това е 6-тата по ред доставка на препарат срещу COVID-19 в България. Дозите ще се съхраняват в склада на “Булбио” в София. А през този месец се очаква да пристигнат още 75 хиляди бройки от ваксината  на Pfizer и 32 хиляди на Moderna.

Пратката беше посрещната от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и от председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов пред сградата на НЦЗПБ в София.

Богдан Кирилов посочи, че през февруари се очакват още три доставки на ваксината, като общо ще бъдат получени 260 хиляди дози. На въпрос за възрастта за имунизиране, той уточни, че все още в ЕС тече дискусия. "Следващата седмица ще има по-категорични указания, тъй като анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания, където ваксинирането стартира по-рано, има натрупани данни, там няма ограничения", посочи той.

На въпрос кога ще започне имунизацията с тези ваксини, Кирилов отговори, че разпределението стартира следващата седмица, а в понеделник ще има заседание на ваксинационния щаб, където ще бъдат обсъдени възможностите. Той обясни, че при тази ваксина има възможност втората доза да се прилага в по-широк интервал - между 4 и 12 седмици, и затова на този етап се обмисля да се поставят всички дози.

Проф. Гигов смята, че може би това е ваксината, която ще бъде най-масова у нас. Той отбеляза, че има много добри условия по отношение на организацията, съхранение и използване.

Листовката и кратка характеристика на ваксината на Oxford University/AstraZeneca срещу COVID-19 са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

В кратката характеристика е посочено, че лекарственият продукт подлежи на допълнително наблюдение, което ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността. Ваксината е показана за активна имунизация за превенция на COVID-19 при лица на възраст 18 и повече години.

AstraZeneca и Окфордският университет очакват да имат ваксина срещу вариантите на COVID-19 до есента

Курсът на ваксинaция се състои от две отделни дози по 0.5 ml всяка. Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици (28 до 84 дни) след първата.