Сватбени тържества на открито и с по-малко гости ще предпочитат двойките това лято

Бъдещите младоженци по цял свят се сблъскват с предизвикателството да организират своята мечтана сватба по време на пандемия.

Сватбени тържества на открито и с по-малко гости ще предпочитат двойките това лято

Освен съобразяване с противоепидемичните мерки, двойките мислят как да опазят здравето на своите роднини и приятели. Точно поради тази причина голяма част от сватбите, планирани за миналата година бяха отменени за 2021-ва. Към днешна дата, обаче, бъдещите младоженци също остават предпазливи. Те предпочитат да изчакат, за да видят какви ще бъдат обстоятелствата, свързани с извънредната епидемична обстановка, коментира сватбеният агент Снежана Желева. 



„Много от младоженците решиха да отменят сватбите си за 2021-ва година. Всички са предпазливи, не смеят да запазят точна дата поради това, че не се знае точно кога ще бъдат отворени ресторантите. Подготовката за едно тържество трябва да започне минимум два-три месеца по-рано. Организацията е свързана не само с ресторантьорството, а и с флористи, дж-ей, музиканти, фотограф“, посочи  Снежана Желева. 

Наблюденията й са, че тази година има известна разлика относно нагласата към вируса от страна на младоженците. В момента те са по-предпазливи. Според нея това се дължи на факта, че през изминалите месеци много хора са се срещнали с Ковид-19. Поради тази причина в момента двойките не неглижират коронавируса.

„В началото на обявеното извънредно положение всички бяхме в една голяма неяснота относно вируса и го неглижирахме. Двойките вярваха, че всичко ще е наред. Планирахме сватби и бяхме в еуфория. Взаимно с булките си давахме надежда, че тържествата ще се осъществят. Докато в момента всички сме много по-предпазливи. И ние, и младоженците сме на мнение, че трябва да се съобразяваме с обстановката“, каза Снежана Желева.  

Очакванията са тази година по-предпочитани да бъдат тържествата на открито, за да осигурят безопасност и спокойствие бъдещите младоженци на своите гости. Ако традиционно една сватба е с около 100 човека, в момента двойките предпочитат да съберат много по-ограничен брой гости. 

„Наблюдавам, че двойките предпочитат локации с градини в ресторантите, на открито, с по-малък брой гости. Летният сезон предразполага да се проведат красиви сватби на открито. Ако традиционно една сватба е с между 100 и 70 човека, в момента записванията са за около 30-40 на открито“,  сподели сватбеният агент.

По последна информация затворените заради мерките срещу коронавируса заведения и ресторанти ще отворят на 1 март. Заради въпросителните относно това как ще се развие ситуацията с Ковид-19, двойките приемат факта, че има възможност плановете им да се променят.

„Имаме записвания, разговаряме с двойките, планираме, но нищо не е на сто процента като решение. Ще видим в по-нататъшен период кога със сигурност ще отворят ресторантите, какви ще бъдат новите противоепидемични предписания, за да ги спазваме“, допълни Снежана Желева.

В заключение тя коментира, че без съмнение пандемията от Ковид-19 е оказала негативно влияние на бранша, занимаващ се с организиране на сватби. За 2020-а година е имала планирани около десет тържества, от които са се осъществили три-четири. Надеждата на бранша и двойките е, че през 2021-ва ситуацията ще се промени към по-добро. „Надяваме се, че ваксината ще ни даде нови възможности и всичко ще се върне в предишния ни ритъм и ще може да работим отново спокойно“, каза сватбеният агент.