SpaceX изпраща туристи в космоса още тази година

Компанията SpaceX предвижда мисия с четирима космически туристи през последното тримесечие на 2021 г., съобщи АФП.

SpaceX изпраща туристи в космоса още тази година

Един от тях ще бъде основателят на компанията Shift4 Payments Джаред Айзакман. Останалите трима ще бъдат обявени по-късно. За "екскурзията" на всички ще плати Айзакман.



Създаден е сайт с адрес Inspiration4.com, на който желаещите могат да кандидатстват. Мисията ще бъде изстреляна с ракета "Фалкон 9" от космическия център "Кенеди" във Флорида. Екипажът ще остане в околоземната орбита няколко дни. 

За да си спечелят място на борба на "Фалкон 9", желаещите трябва или да споделят предприемаческата си история, или да направят дарение на фондацията "Сейнт Джуд", чиято мисия е борбата с детски болести. В конкурса могат да участват граждани на САЩ на възраст над 18 години.

През ноември 2020 г. четирима астронавти бяха изведени успешно в орбита с пилотираната капсула "Дракон" на компанията SpaceX, след което тя се скачи с Международната космическа станция. Седмица преди това НАСА разреши космически полети с капсулата.

Агенцията се обърна към SpaceX и Boeing, след като през 2011 г. приключи програмата с космическите совалки, но тя не изпълни целта си да направи пътуванията в космоса сигурни и по-евтини.

Източник: Нова