Иво Деспов: Огромен е интересът към фитнес залите, надявам се от понеделник да заработим без проблеми

От 27 ноември фитнес залите у нас бяха затворени заради въведените противоепидемични мерки. От 1 февруари те могат да възобновят работата си, но при използване на до 50% от капацитета на помещенията, стана ясно от заповед на здравния министър.

Иво Деспов: Огромен е интересът към фитнес залите, надявам се от понеделник да заработим без проблеми

Как се отрази на бранша това двумесечно затваряне и ще бъдат ли в състояние фитнесите да отворят отново врати. По тези теми разговаряме с инструктора Иво Деспов.



„Това са вторите два месеца през тази една година на пандемия, в които не работим. Според мен този локдаун не се отразява толкова финансово, въпреки че и тази страна не трябва да се пренебрегва, колкото психологически.  Това седене по къщите и това бездействие изключително много въздейства негативно на емоциите на активните хора. Те нямат къде да отидат и да спортуват. Времето също е лошо. Психологическият момент е по-силен от финансовия”, категоричен беше той. 

Пандемията и затварянето, разбира се, са повлияли и във финансов аспект на собствениците и работещите във фитнес залите. 

„Който е успял да се пребори за по-нисък наем или въобще да няма - е добре. Благодарение на моите хазяи аз не плащам  наем, за което им благодаря. Те сами ми предложиха, което е изключително голям жест. Има доста хора обаче, които не успяха да постигнат това, но дори и половин наем е от полза”, коментира Деспов. 

Той и служителите, които работят в неговата фитнес зала, са успели да се възползват от част от мерките за справяне с ковид кризата.

„Кандидатствахме по всички мерки, които отвориха.Бях одобрен по програмата „Запази ме” за служителите и 20% от оборота в сравнение с 2019 и 2020 година. Сега кандидатстваме за януари. Все пак е някаква помощ  - да додадем заплати на служителите и да си платим разходите, които имаме”, сподели Иво Деспов.

Фитнес залите отварят, но с уговорката, че ако се влоши епидемичната обстановка в страната, ще бъдат затворени. 

„Според мен нещата трябва да започнат да се подобряват при положение, че доста от хората преминаха през този вирус. Няма как да ме убеди някой, че се очаква тепърва влошаване, при положение, че има и ваксини. Това, че от тук нататък се очаква някакъв пик е несериозно. Не мога да повярвам, че след една година пандемия не можем да се справим с нещата. Започна да се говори пак, че се очаква в края на март влошаване и много голям скок на заболелите. Не мога да разбера кой може да прогнозира такова нещо и защо изобщо се прогнозира 2 месеца по-рано. Хората са обезверени, питат се колко време ще могат да работят, не се вижда никаква светлина в тунела. Аз съм човек, който спазва мерките, но ми се иска да са по-адекватни и с повече вложен умисъл. Няма как в дадена спортна зала да работи спортен клуб,  само защото се е регистрирал към определена федерация, а фитнес залата – не. Един ресторант, който се намира в хотел да работи, а другите – не. Това не е адекватно и точно тези решения дразнят хората”, допълни фитнес инструкторът. 

Иво Деспов увери, че в залата, в която работи, се спазват всички мерки за дезинфекция и дистанция. 

„От както сме влезли в пандемия всичко се спазва, дезинфекцира се целият фитнес. Поставени са дезинфектанти за ръце и разполагам с много сериозна климатизация и вентилация. Ще наложим мерки за задължително носене на маски в съблекалнята, чак след като започне тренировъчния процес да махат маските”, каза още той. 

По думите му вече има огромен интерес от страна на хората, но има и такива, които няма да се престрашат да тренират.