Обявиха победителя в конкурса "Нестле за Живей Активно!"

Община Добрич беше сред избраните да продължат във финалния етап на Националния конкурс "Нестле за Живей Активно!".

Обявиха победителя в конкурса "Нестле за Живей Активно!"

В инициативата през 2020-а година участваха 22 общини. От тях в предварителния етап на конкурса бяха избрани 7-те най-активни. На финалния кръг от конкурса общините Добрич, Бургас, Велики Преслав, Плевен, Берковица, Ардино и Брегово виртуално представиха пред жури своята идея, свързана с активния начин на живот и изграждане на навици за балансирано хранене на населението. Целта беше да впечатлят журито със своя проект, за да спечелят парична награда от 20 000 лева от инициативата. 



Проектът, с който се състезава Община Добрич, представи зам.-кметът по "Хуманитарни дейности" д-р Емилия Баева и ландшафтният архитект Христо Даскалов. Основната идея на местната администрация е изграждане на комбинирана детска площадка за лица със специални потребности в градския парк „Свети Георги“. Мотото на проекта е „Нека всички деца да се чувстват щастливи и да играят заедно тук“. Д-р Баева подчерта, че специализираните центрове в община Добрич разполагат с необходимите съоръжения, но целта на комбинираната детска площадка е всички деца да играят съвместно.

„Нашият проект е насочен към всички граждани на Добрич, независимо от тяхната възраст и здравословно състояние. Част от нашата ангажираност да дадем увереност на местната общност, че лицата и младежите с увреждания имат способности и те могат да ги покажат. Тяхното място е сред нас, а не скрити зад стените на техния дом или специализираните центрове, създадени за тях. В нашия град има прекрасни центрове с прекрасни съоръжения, но те се посещават само от деца и лица с увреждания, а нашата цел е да бъдем заедно“, каза д-р Баева.



В състава на журито бяха Асен Марков, главен секретар на Министерството на младежта и спорта, Мария Яровая, представител на Националното сдружение на общините в Република България, волейболистът Евгени Иванов-Пушката и неговата съпруга Маруся Иванова и Мария Тодорова, юрист на „Нестле България“. За победител те избраха община Велики Преслав. Той беше обявен от изпълнителния директор на „Нестле България“ Петър Стоилов. Сумата от 20 хиляди лева подпомогне изграждането на съоръжение за физическа активност. Със средствата община Велики Преслав ще направи основен ремонт за изграждане на игрище в комплекс към стадиона в града.

„Мисля, че от всички години това беше нашият най-труден избор. Имам удоволствието да обявя общината, която е победител. Нека само да кажа, че тя е победител сред победители, защото каузата ни за по-здрава нация е обща“, каза  Петър Стоилов.