Масовата ваксинация може да започне от края на февруари

Реалистично е от края на февруари да започнем с 4 фаза на ваксинирането. Това стана ясно от думите за здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на Оперативния щаб.

Масовата ваксинация може да започне от края на февруари

В момента само 3 области са в червената зона по заболеваемост от COVID-19. Това са Враца, Кюстендил и Плевен. В оранжевата зона са 19 области. За пръв път 6 области – Велико Търново, Габрово, Монтана, Смолян Разград и Търговище, са в групата с жълт цвят. 



Здравните власти отново отчетоха положителни данни от разпространението на COVID-19. Най-ниска е заболеваемостта в Търговище, най-висока - в Кюстендил. 

„Ситуацията до момента ни дава увереност, че мерките са дали резултат и вървим по правилния път”, заяви проф. Ангелов.

„Новите случаи за последното денонощие са 598 или 4,5 процента от всички случаи. Средната възраст на новодиагностицираните е 52 години. 23 лица са под 19 години”, обясни проф. Ангелов.

Най-високо заетост на леглата се наблюдава в София, Шумен и Добрич. В момента се извършва тестване на учителите.

„Картата на Европа е цялата в червено с нянколко изключения. Това са България, Гърция, Норвегия, Финландия и Исландия,която не е член на ЕС, но влиза в статистиката. За периода от последните две седмици заболеваемостта е 125 на 100 хиляди. Това ни нарежда на 27 място в ЕС и 6-о на Балканите. Смъртността е 11,5 на 100 хиляди, което ни нарежда на 11-то място в ЕС”, обясни доц. Ангел Кунчев.

„Умело ръководим пандемията и постигаме добър резултат, въпреки приемливите и не толкова строги мерки в ЕС”, заяви още здравният министър.  

„Хората си искат живота обратно. Ние не по-малко от тях си искаме живота обратно. Но трябва да си върнем живота здрави”, коментира проф. Ангелов.

„Целта на мерките е да спасят животи. Разбирам притесненията на туристическия бранш”, каза още Ангелов. Той обясни, че българите, които се прибират, ще бъдат поставяни под карантина или ще им се прави антигенен тест. Карантината ще се вдигне при отрицателен PCR или антигенен тест.