Сондажите на шистов газ в Северна Англия - причина за земетресенията в района през април и май?

Сондажите на шистов газ в Северна Англия "най-вероятно" са причина за земетресенията в района през април и май, се казва в доклад на експерти, предаде АФП.

Сондажите на шистов газ в Северна Англия - причина за земетресенията в района през април и май?
"Много е вероятно операциите по хидравлично разбиване", извършвани от британската компания Cuadrilla Resources "да са предизвикали сеизмични реакции заради комбинирането на фактори, свързани с геологичната природа на мястото и натиска от инжектираната вода под земята", се казва в доклада, съставен от европейски експерти.

Крайбрежният район Ланкашър беше разтърсен на 1 април и 27 май от земетресения с магнитуд съответно 2,3 и 1,5. Много организации за защита на околната среда поставиха под съмнение сондажите, извършвани от Cuadrilla, в кладенец в околностите, които накараха компанията да поръча доклад на експерти по въпроса след консултации с британското министерство на енергетиката.

При тези сондажи се използва спорната техника хидравлично разбиване, която се състои в разбиване на скалата на голяма дълбочина със смес от вода и химически продукти, инжектирани под високо налягане, за да се освободят горивата. Но "инжектирането на вода е ставало на 3 км под повърхността на земята, което намалява значително опасността земетресения с магнитуд 3 или по-малко да окажат влияние върху повърхността", продължават експертите и съветват Cuadrilla да следи за сеизмичната активност на експлоатираната територия.

"Ние приемаме напълно предложенията на доклада...и сме щастливи от заключението, че операциите не заплашват свойствата и населението на региона", заяви Марк Милер, генерален директор на Cuadrilla Resources, цитиран в комюнике.