ДФЗ преведе втори транш от над 10 млн. лева за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 10 070 457 лева на 11 504 земеделски стопани по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ от прием 2020 г.

ДФЗ преведе втори транш от над 10 млн. лева за намаления акциз върху газьола

Изплатените средства представляват остатъка от индивидуалния размер на държавната помощ за всички земеделски стопани по схемата.


В края на 2020 г. на стопаните бяха преведени близо 72,4 млн. лв., представляващи 87,78% от одобрения размер на държавната помощ.

Бюджетът за 2020 г. по схемата, по която се възстановяват разходите на земеделските производители за закупено гориво през 2019 г., е 84 млн. лв. при ставка от 0,36 лв. за литър. Помощта се предоставя под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

 На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат валидно заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща тази на кандидатстване за държавната помощ. Фермерите, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.