Хората под карантина ще гласуват в мобилни секции

Хората под карантина ще гласуват в мобилни секции
На предстоящите парламентарни избори карантинираните ще могат да упражнят правото си на вот в мобилни или разкрити в болници секции.


Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за извънредното положение, които ще позволят хората под карантина да гласуват на предстоящите парламентарни избори. 


За промените гласуваха 128 депутати, 45 бяха против, а 9 гласуваха „въздържал се“.


Управляващите предлагат да се възложи на ЦИК изработването на специални правила, които да защитават здравето на избирателите и членовете на секционните комисии.


Членовете на секционните избирателни комисии за извънредните секции ще са не по-малко oт трима. Това важи и за броя на членовете на комисиите извън страната -  по преценка на ЦИК.


ЦИК приема правилата след проведени консултации с Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и Обществения съвет към нея като публично обявява резултатите от провеждането им. Предлага се приетите правила да може се обжалват пред Върховния административен съд по реда на Изборния кодекс.


Беше прието срокът за предложения до второто четене да е 4 дни.


Друга редакция в закона ще позволи и на граждани с изтекли документи също да могат да гласуват.


На ЦИК се възлага не по-късно от 50 дни преди изборния ден да приеме правила за организация и реда на изборите, така че да се гарантират животът и здравето на хората.


Източник: БНР


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+