Бойко Борисов: След здравната криза ще има тежка финансова и икономическа криза

Бойко Борисов: След здравната криза ще има тежка финансова и икономическа криза
Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на заседанието на Европейския съвет, проведено чрез видеоконферентна връзка.

„Много тревожни са информациите, които моите колеги споделиха – огромен брой заразени, огромен брой смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП на водещите държави членки в ЕС, заради което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза“, посочи Борисов.  


„За съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа“, каза Бойко Борисов и добави, че държавите членки действат съобразно ситуацията. По отношение на България министър-председателят изрази увереност, че е правилен настоящият подход с мобилизация на обществото, с дистанция, с взимане на мерки, като изтъкна, че у нас мерките са изключителни либерални на фона на останалите държави.  


Министър-председателят акцентира и върху друга тема, която бе разгледана на Съвета - забавянето на ваксинациите в част от държавите членки. Премиерът е категоричен, че ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза.


До март 2021 г. държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 г. до края на лятото. 


„Към това ще се стремим държавите от ЕС“, обяви министър-председателят Бойко Борисов.


По отношение на единния пазар и свободното движение при надграждане на мерките за овладяване на пандемията премиерът Борисов каза, че ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, и със сертификат за ваксинация. 


„Но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента не мисля, че ще се вземе такова решение“, посочи още министър-председателят Бойко Борисов.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+