Диана Илиева: 2020 г. беше трудна за община Тервел - не само заради Ковид пандемията, но и заради сушата и градушките

Диана Илиева: 2020 г. беше трудна за община Тервел - не само заради Ковид пандемията, но и заради сушата и градушките
Това заяви в ефира на Радио 99 зам.-кмет на Община Тервел Диана Илиева.

Община Тервел изпрати една различна година. Освен проблемите, свързани с Ковид пандемията, хората преживяха още едно неочаквано бедствие – слабата земеделска реколта заради сушата и градушките. Това се отрази върху търговете за наем на общинска земя, които приключиха с по-ниски цени, а това се прехвърли и в новия бюджет, за 2021 г. 


„През 2020 г. земеделието пострада много. Всички търгове, които имахме на земеделски земи през изминалата година приключиха с много по-ниска цена.“, посочи  Диана Илиева.


Това, че земеделието е пострадало дотолкова през отминалата година автоматично се отразява и на настоящата 2021 г. Причина затова е, че договорите за земеделски земи се отнасят за земеделска година. 


„Търгуваните наемни цени на земите ще се отразят на бюджета ни за 2021 г. и ще се отразят на още няколко бюджета след това“, каза Диана Илиева.


След изминалата тежка година и последствията от нея, на дневен ред са общинските бюджети и тяхното разпределение.


„Твърде е рано да правим подробен анализ на новия бюджет, защото тази година срокът е удължен заради новостите в законодателството, които не са никак малко“, посочи тя. 


Тази година общините имат задължение да внесат в общинските съвети своите изработени бюджети до 15 февруари. Удължаването на срока им позволява да изяснят много от неяснотите преди да създадат окончателната бюджетна рамка. 


„Хубавото тази година е, че делегираните от държавата дейности имат по-високи стандарти за издръжка. Това е облекчение за нас, защото ние работихме по бюджетната рамка и установихме, че ако не беше това увеличение на делегираните от държавата дейности, наистина нямаше да можем да съставим бюджет, който да няма недостиг“, сподели зам.-кмет на Община Тервел.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+