Млад добричлия се грижи за бездомните котки

Млад добричлия се грижи за бездомните котки
Иван Митев е на 23 г. и е родом от Добрич. Той е първият доброволец в града, който се заема с поставянето на домове за бездомни котки в рамките на тази инициатива.

„Обожавам животните от ранна детска възраст и смея да твърдя, че не си представям живота си без домашен любимец. Имам котка, която е на 4 г. и куче, което е на 2 г. Хората казват, че не могат да си купят щастие, а аз им отговарям, че щастието е домашният любимец“, казва Иван Митев. 


Той споделя, че попада случайно на публикация от Елена Тимурян и веднага взима решение да поръча материалите за домовете на безстопанствените котки. 


Елена Тимурян е от Пловдив и преди 6 г. създава организация за защита на бездомните животни - iCat Rescue.  Основателката на организацията и екипът й са доброволци, което по нейните думи означава „хора, допринасящи с личен труд на своя добра воля“. Освен това да си доброволец с подобна кауза, по думите й, означава безвъзмездно, безкористно да крадеш от времето за личния си живот, за да помагаш на другите. Това, което доброволците получават от своя труд, е единствено и само вътрешно удовлетворение.


Елена Тимурян споделя, че организацията й не се финансира нито от държавни или общински пари, нито от европейски програми. Тя и нейният екип разчитат на дарения от други любители на животни. 


Случайно попада на каузата за създаване на домове за бездомни животни. Тази идея произлиза от любители на котки в Русе. Те предлагат безплатно изработване на материали за къщички на бездомни животни. Елена Тимурян приема каузата „присърце“ и започва с нейното разпространяване и популяризиране. 


Преди началото на 2021 г. основателката на организацията iCat Rescue сподели пред Добрич Онлайн, че изработените картонени материали от фабриката в Русе са изчерпани. 


„Общият брой на заявките за материали за къщички достигна 1 800 бр. и имахме желаещи от 29 града в страната. За съжаление или не, много хора впоследствие решиха, че няма да се занимават с това и отказаха заявките си. Не се притеснявам за това, защото вярвам, че ще успеем да доставим всички бройки, а и много над тях. Напоследък забелязвам „лъч надежда“ сред хората, те са по-загрижени и по-състрадателни спрямо уличните животни“, сподели Елена Тимурян. 


След като Иван Митев попада на публикацията на Елена Тимурян, решава да поръча 10 къщички, които да постави в своя квартал. Споделя, че единственото, което е платил, е доставката на материалите, която е скромна и възможна за всекиго сума. 


„Къщичките са от картонени материали, които сам трябва да сглобиш. Не е нищо затормозяващо. Картоненият дом за бездомните котки е готов точно за няколко минути. Добре е да бъде облепен с фолио, а вътре в него да има поставен плат или нещо друго, за да бъде топло и уютно за животните“, посочи първият доброволец от Добрич.
Иван Митев призовава всички добричлии към по-голяма отговорност и състрадание към бездомните животни.„Има ли желание, има и начин. Независимо за какво става въпрос“, казва 23-годишният младеж от Добрич.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+