Днес е Световният ден на религиите

Днес е Световният ден на религиите
Този ден е учреден да е всяка трета неделя на месец януари от Организацията на обединените нации в средата на миналия век.

Инициативата приканва духовните общности към единение и взаимно зачитане, тъй като всички съществуващи религии по света имат единна същност.


Вековното съперничество между религиите и съвременните конфликти не бива да замъгляват общите традиции и универсални ценности, смятат столичани:


„Всъщност сме толкова еднакви хора, независимо от цвета на кожата, религията. Имаме общо помежду си и ако се обединим можем да творим добро“.


„Моето поколение е с доста по-отворено съзнание и не лепваме веднага етикета на хората, с които общуваме, особено пък на тема религия. Това в повечето случаи дори не е тема за обсъждане“.


Младите хора отправят призив - да живеем в общество, чиито основи са единството и милосърдието, а не да оставаме подвластни на стереотипното мислене и клишета:


„Други характеристики  на човека влияят много повече върху моето решение дали да общувам с него или не, отколкото дали изповядва моята религия или изповядва нечия друга“;


„Мюсюлмани, будисти, католици, а дори и атеисти, комуникирам с всеки от тях без проблеми по един и същи начин“;


„Единственото, което ни свързва е това, че сме хора“.


Източник: БНР


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+