Набавете си пръст за разсадите

Набавете си пръст за разсадите

Какви съдове е най-добре да използвате


При направата на разсадната смес и събирането на градинска пръст винаги трябва да отчитате какви култури са се отглеждали преди това в тази леха.


Тук действат същите правила, както и при сеитбооборота: не трябва да садите разсад в земя, на която са расли едноименни култури или представители на същото биологическо семейство.


– За доматите не е подходяща земя, където са се отглеждали картофи, чушки, патлаждани.


– Пръстта от краставичните лехи не е подходяща за приготвянето на пръст за разсад от тикви, дини, пъпеши, екзотични култури.


– За зелето не е подходяща земята от лехите с репички, репи, всички видове зелеви култури.


За да предвидите колко почва трябва да подготвите за засяването на разсадите, сметнете колко и какви растения планирате да отглеждане.


Доматите, пипера след пикиране се пресаждат в съд с обем 0,6-1 л. Кореновата система на тези растения е обширна и чуплива, затова не е желателно съседните растения да сплитат корените си. Това означава, че за десет растения трябва да подготвите не по-малко от кофа почва.


Зелето може да се сее в общи сандъчета на дълбочина 10-15 см по схемата 3х3 см или да се пикира в малки касети с обел 0,25 л. Тук кофа почва ще ви стигне за отглеждането на 40-50 растения.


Тиквите, тиквичките, дините бързо развиват обемна и нежна коренова система. Техните семена е добре да се засяват по едно в съд с обем не по-малко от 0,5 л.


За най-малките


Някои семена е по-удобно да не се засяват в почвата, а в специални торфени или кокосови таблетки. Те се продават в градинските центрове. При покупка избирайте тези, които имат по края си ръб или мрежичка. Те не позволяват влажната таблетка да се разпадне.


Преди използването таблетките трябва да се накиснат за няколко часа в топла вода, за да може субстратът да се напие с влага и да набъбне. След това излишъкът на вода се излива. По-удобно е да поставите таблетките в поднос или тава и наполовина да запълните съда с вода. След това поливката се прави по същия начин и в същия съд. Подготвените семена с помощта на клечка за зъби се поставят в таблетките по едно, като светочувствителните се поставя просто на повърхността.


Дренажът е важен


Застояването на вода е пагубно за разсадите. Затова съдът за отглеждането им трябва задължително да има отвори на дъното, а по почвата винаги да е насипан слой дренаж. Това може да бъде едър пясък, дребни камъчета, натрошени тухли, керамзит. Освен това можете да добавите и „активни“ елементи, които също пропускат вода, но в същото време отделят и хранителни вещества – яйчени черупки, нарязано на ситно сено, чаена или кафена утайка, наситнена кора от банани, слънчогледови люспи. Не си струва да използвате натрошени орехови черупки – те отделят дъбилни вещества, които могат да повредят пониците.


Източник: Agrozona.bg
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+