Министър Ангелов: Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки

Министър Ангелов: Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки
Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки в страната, като това рефлектира и върху заетостта на болничните легла на национална база – за неусложнени пациенти – 32%, на интензивните – 44 на сто.

Това съобщи днес на редовен брифинг за разпространението на коронавируса министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.


„Доживяхме, след като ноември няколко седмици оглавявахме класациите по заболяемост – бяхме на 1-во, 2-ро до 3-то място, сега да сме на 27-мо място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство. Съответно на 6-о място на Балканския полуостров по 14-дневна заболяемост, която за периода е 154 на 100 000. По отношение на смъртността, която е 13,7 на 100 000, заемаме 9-о място в ЕС и ЕИК“, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


За последната седмица излекуваните са почти 3 пъти повече от новозаразените с Covid-19. Почти 15 000 души са излекувани срещу 4023 заразени за седмица.


Здравните власти работят съвместно с „Информационно обслужване“ и по създаването на мобилен дигитален сертификат, който ще се издава на ваксинираните, който всеки ще може да има в телефона си и да го представя при необходимост. 


„Чудесни новини, но трябва да наблюдаваме и негативните тенденции“, заяви на брифинга проф. Венцислав Мутафчийски:


„А те са най-вече във Великобритания и в Чехия. Дължат се най-вероятно на т.нар. нов щам. Върха на епидемията – през пролетта, Великобритания има 18 000 хоспитализирани, в най-тежкия си момент. В момента има 30 000 – увеличение с над 30% въпреки много по-строгите мерки“.


„Въпреки добрите данни…трябва да бъдем много внимателни и в тази връзка по никакъв начин не трябва да се отслабва бдителността на всеки един гражданин, да се носят маски, да се спазва дистанция, дезинфекция, да се избягват масовите събирания и контакти, които биха могли да бъдат избегнати“, допълни председателят на НОЩ.


От следващата седмица ще бъде възстановено част от практическото обучение в училищата. Това ще се случи само за тези ученици и студенти, които не могат да провеждат практически занятия в електронна среда. Възстановяват се и плановите операции, съобщи министърът на здравеопазването по време на седмичния брифинг за разпространението на коронавируса.


„Нека да е ясно от самото начало, че два са стълбовете в нашата държава, на които ние много държим – българското образование и българското здравеопазване. Именно за това мерките, с които започваме да разхлабваме, са насочени именно в тези две посоки“, подчерта министър Ангелов. 


Ситуацията в България по отношение на разпространението на Covid-19 трайно се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус върви при строга организация. Това е докладвано на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание, в което участваха Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб, преди редовния брифинг.


Министър-председателят изрази благодарност към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за солидарното разпределение на ваксините срещу Covid-19 между всички държави членки на ЕС. Премиерът Борисов добави, че ваксинацията е от изключително значение и за справяне с новия щам на вируса, съобщи правителствената пресслужба.


Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че се наблюдава увеличение на желаещите българи да се имунизират, което е начинът за справяне с Covid-19. Мутафчийски добави, че продължава тенденцията за намаляване на броя болни в лечебните заведения.


Източник: БНР


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+