Министър Ангелов: Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки

Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки в страната, като това рефлектира и върху заетостта на болничните легла на национална база – за неусложнени пациенти – 32%, на интензивните – 44 на сто.

Министър Ангелов: Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки

Това съобщи днес на редовен брифинг за разпространението на коронавируса министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.



„Доживяхме, след като ноември няколко седмици оглавявахме класациите по заболяемост – бяхме на 1-во, 2-ро до 3-то място, сега да сме на 27-мо място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство. Съответно на 6-о място на Балканския полуостров по 14-дневна заболяемост, която за периода е 154 на 100 000. По отношение на смъртността, която е 13,7 на 100 000, заемаме 9-о място в ЕС и ЕИК“, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За последната седмица излекуваните са почти 3 пъти повече от новозаразените с Covid-19. Почти 15 000 души са излекувани срещу 4023 заразени за седмица.

Здравните власти работят съвместно с „Информационно обслужване“ и по създаването на мобилен дигитален сертификат, който ще се издава на ваксинираните, който всеки ще може да има в телефона си и да го представя при необходимост. 

„Чудесни новини, но трябва да наблюдаваме и негативните тенденции“, заяви на брифинга проф. Венцислав Мутафчийски:

„А те са най-вече във Великобритания и в Чехия. Дължат се най-вероятно на т.нар. нов щам. Върха на епидемията – през пролетта, Великобритания има 18 000 хоспитализирани, в най-тежкия си момент. В момента има 30 000 – увеличение с над 30% въпреки много по-строгите мерки“.

„Въпреки добрите данни…трябва да бъдем много внимателни и в тази връзка по никакъв начин не трябва да се отслабва бдителността на всеки един гражданин, да се носят маски, да се спазва дистанция, дезинфекция, да се избягват масовите събирания и контакти, които биха могли да бъдат избегнати“, допълни председателят на НОЩ.

От следващата седмица ще бъде възстановено част от практическото обучение в училищата. Това ще се случи само за тези ученици и студенти, които не могат да провеждат практически занятия в електронна среда. Възстановяват се и плановите операции, съобщи министърът на здравеопазването по време на седмичния брифинг за разпространението на коронавируса.

„Нека да е ясно от самото начало, че два са стълбовете в нашата държава, на които ние много държим – българското образование и българското здравеопазване. Именно за това мерките, с които започваме да разхлабваме, са насочени именно в тези две посоки“, подчерта министър Ангелов. 

Ситуацията в България по отношение на разпространението на Covid-19 трайно се подобрява, основните тенденции вече са стабилни и ваксинацията срещу новия вирус върви при строга организация. Това е докладвано на премиера Бойко Борисов по време на работно съвещание, в което участваха Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб, преди редовния брифинг.

Министър-председателят изрази благодарност към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за солидарното разпределение на ваксините срещу Covid-19 между всички държави членки на ЕС. Премиерът Борисов добави, че ваксинацията е от изключително значение и за справяне с новия щам на вируса, съобщи правителствената пресслужба.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че се наблюдава увеличение на желаещите българи да се имунизират, което е начинът за справяне с Covid-19. Мутафчийски добави, че продължава тенденцията за намаляване на броя болни в лечебните заведения.

Източник: БНР