За по-голям обществен интерес към делото за добив на газ в община Генерал Тошево призовават активни граждани

Този петък от 10:30 часа в Административния съд във Варна ще се проведе поредното заседание по делото за добива на природен газ в община Генерал Тошево.

За по-голям обществен интерес към делото за добив на газ в община Генерал Тошево призовават активни граждани

Делото започна, след като фирма „Русгеоком“ внесе жалба срещу решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите да даде отрицателно становище на инвестиционното намерение за разработването на 41 сондажа в землищата на 18 населени места в добруджанската община.


Основният мотив беше опасността от замърсяването на единствения източник на питейна вода за Добруджа и част от северна Румъния.

Синтия Недялкова от Инициативния комитет срещу добива на природен газ в Тошевско призова за активно гражданско присъствие. Според нея малкото присъствие на хора се усеща като незаинтересованост. Заради противоепидемичните мерки в Административния съд ще бъдат допуснати предварително заявени шест човека. Останалите активни граждани ще се съберат пред сградата, за да покажат, че не омаловажават заседанията по делото. За тези, които желаят да окажат подкрепа, но не разполагат с личен превоз, ще бъде осигурен транспорт. Той ще тръгне от района на Стара къща в 9:20 на 15 януари и ще е безплатен. 

„Целта е в 10:20, преди започване на делото, да сме там. Трябва да сме там, за да покажем, че сме заинтересовани. Трябва да се знае, че народът не е безразличен. Няма да се стои навън до края на заседанието по делото, тъй като времето ще е студено“, каза Синтия Недялкова. 

Тя изрази и притеснението си, че промени в закона позволяват концесиите за добив на подземни богатства да стигат до 60 години.

„Ние се ужасявахме от 30 години, сега вече са 60 години. Това е цял живот, това е ужас“, заяви активистът. 

В заключение Синтия Недялкова от Инициативния комитет срещу добива на природен газ припомни за опасността от замърсяване на водата на Добруджа, ако бъде допуснат добив на природен газ в община Генерал Тошево:

„Вижте какво става с природата, искат да ни вземат и водата“.

Заглавната снимка е архивна