Йордан Йорданов: Обмисляме почистването на града да се поеме от общинско предприятие

Община Добрич работи в посока почистването на града да се поеме от общинско предприятие. Към момента се изготвят анализи за възможността да се закупи техника. Това съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Йордан Йорданов: Обмисляме почистването на града да се поеме от общинско предприятие

„Ние не сме си затворили очите и ясно осъзнаваме проблема с чистотата в града. През последните 6 месеца с колегите работим почистването да се извършва от общинско предприятие с цел оптимизиране на разходите, да се закупят машини, да се наемат хора в общинско предприятие и да се подобри качеството”, заяви той. 



По думите му през последните години дейностите по почистване, сметосъбиране и извозване акумулират изключително голям общински ресурс. 

„Реално събраната такса смет, която всички ние плащаме на година за едно семейство, не покрива разходите, направени за това почистване. Не мога да конкретизирам, че тази дейност работи на загуба, защото общината дофинансира дейността”, коментира Йорданов. 

Той даде пример с таксата за битови отпадъци, които хипотетично плаща дадено семейство, като уточни, че той не е в конкретика и детайли, а само да онагледи ситуацията. 

„Едно семейство заплаща такса битови отпадъци – 100 лева на година, но за да почистим отпадъка, който нашите семейства генерират са нужни 140 лева. Общината трябва да набави остатъка. Всички ние плащаме данъци на база данъчна оценка. Когато искаме да продадем или закупим някакъв обект, ние си изкарваме такава оценка, но тя е два пъти по-ниска от реалната пазарна цена. Такава е ситуацията и със сметосъбирането, извозването и почистването”, каза още кметът на Добрич. По думите му Община Добрич заплаща на  РИОС – Варна отчисления затова, че отпадъкът се изхвърля в регионалното депо.  „Тази година тези отчисления ще станат изключително високи. През 2018 са били 45 лева на тон, 2019 – 63 лв./тон, тази година се запазиха, но през 2021 ще станат трудно платими – 95 лева на тон”, допълни Йорданов. 

Очаква се общинското предприятие, което ще се ангажира с почистването на града, да заработи през тази година,  за целта се изготвят анализи и се проучва възможността да се закупи техника. Така, по думите на градоначалникът, ще се постигне по-добра организация и Общината сама ще почитва града. 

„Дори и сега, когато има неизвършена дейност по почистване на дадена улица, тя не се заплаща. Колегите съставят протоколи, обикалят ежедневно и там, където не е почистено не се заплаща. Смятам, че с тази реформа ще постигнем нужния ефект”, каза в заключение той.