Атака внесе 3 жалби в Административния съд за изборите в Добрич

3 жалби срещу решенията на Общинска избирателна комисия - Добрич внесе ПП Атака в Административен съд - Добрич.

Атака внесе 3 жалби в Административния съд за изборите в Добрич

Първата е срещу решението за определяне резултатите от изборите за кмет на община Добрич. 

 

Според извлеченията от протоколите на секционно - избирателните комисии за избор на  кмет, предоставени от членовете на СИК,  Атанас Атанасов е получил 2122 гласа, а по данни на ЦИК гласовете са 2052, има несъответствие на 70  гласа, се посочва в жалбата на Атака.  

Настояваме да се преброят  отново бюлетините с цел установяване на действителния брой получени гласове, заявява жалбоподателят.

 

Още една жалба е свързана с резултатите от вота за кмет на Добрич. В нея се посочва: "В извлечението от протокола на СИК 7  за избор на  кмет предоставен от член на СИК се вижда, че за Атака има 31 гласували, а в публикувания в сайта протокол на ЦИК има отбелязани 16 гласа за Атака, т.е. партия Атака е ощетена с 15 гласа.  Според протокола на ЦИК броя на действителните гласове са 390, а когато съберем гласовете по партии се получават 375 гласа, 15 гласа се губят."
 

Установяват се избиратели, вписани в допълнителната страница (под чертата) в части I и II на избирателния списък в изборния ден, общо дописани гласоподаватели - 108. Установява се брой на избирателите вписани в допълнителния избирателен списък без представено основание за това, общо дописани –  24.
 
От Атака - Добрич настояват да се разгледат посочените протоколи на СИК заедно с всички прикрепени доказателства към тях, с цел установяване допустимостта на дописаните гласоподаватели.

 

Атака е подала жалба до Административен съд - Добрич и срещу решението на ОИК - Добрич за избор на общински съветници. От партията смятат, че решението е неправилно и незаконосъобразно.

 

Установяват се избиратели, вписани в допълнителната страница ( под чертата) в части I и II на избирателния списък в изборния ден –  общо дописани гласоподаватели - 102. Установява се брой на избирателите, вписани в допълнителния избирателен списък, без представено основание за това - общо дописани – 28, се посочва в жалбата. От Атака настояват за установяване допустимостта на дописаните гласоподаватели.

 

В 54 секционно - избирателни комисии броят на недействителните бюлетини надвишава обявения допустим среден процент - 3% от ОИК за гр. Добрич. От Атака считат, че в посочените СИК броят на недействителните бюлетини е значителен и създава предпоставка за изкривяване на изборния резултат.
         

В извлечението от протокола на СИК 24 за избор за общински съветници, предоставен от член на СИК, се вижда, че има голямо несъответствие на броя гласове по партии с протокола, публикуван в сайта на ЦИК, се казва още в жалбата. Да се преброят отново бюлетините, с цел установяване на действителния брой получени гласове, се иска в жалбата на Атака.