22-годишно момче от Добрич избра да бъде учител по испански език

Как успява да задържа вниманието на учениците, защо подходът към тях е от изключително значение и какви иновативни методи прилага

22-годишно момче от Добрич избра да бъде учител по испански език

22-годишният Симеон Петров от Добрич е сред най-младите преподаватели в града. Той избира учителската професия и от септември месец преподава испански език на осмокласници в Частната профилирана гимназия "Райко Цончев". През студентските си години, докато се обучава за специалност Международен бизнес и мениджмънт, получава възможността да учи испански. Симеон Петров изкарва и специализации в Испания и Португалия. 


„Винаги съм имал интерес към културата, но в училище нямах опция да уча испански. Започнах да го уча в университета. Езикът винаги ми е бил интересен, както и самата култура. Изкарах едно лято в Испания. Наричам го специализация, но всъщност бяхме задължени да изкараме стаж в чужбина. Моят го изкарах в хотел, където работих като аниматор. Комуникирах с доста гости. Там анимацията е много различна, ако я сравним с тази в България“, сподели за Добрич Онлайн Симеон Петров. 

Един от съквартирантите му по време на стажа е бил от Мексико. Заедно те са обменяли знания. „Него го учих на български, той мен на испански“, допълни той.

Така Симеон Петров се е запознал с културата и езика отблизо, придобил е необходимите знания, които днес предава на осмокласници от ЧПГ „Райко Цончев“. Младият преподавател използва иновативни методи, чрез които часовете да минават приятно, а учебният материал да бъде запомнен. Той подчерта, че се стреми да бъде приятел на учениците, но умерено, тъй като се крие опасност те да спрат да гледат сериозно на учебния процес. 

„Понякога ги забавлявам, разказвам им интересни истории, ако видя, че са твърде разсеяни.  Опитвам се да им покажа, че съм един от тях. Неща, които на тях са им интересни и на мен ми допадат. Имаше една игра, която беше станала известна, казваше се "Аmong us". Казах на учениците, че ако научат цветовете на испански, ще играем играта в някое от междучасията. Съответно в рамките на няколко дни те бяха научили цветовете“, разказа Симеон Петров. 

Друг иновативен метод, които е решил да приложи, е бинго. 

„Четях числата на испански. Имаха интерес да ги разбират, защото при печелене на бингото получаваха ваучер за възможност един път да се явят без домашно или да имат право на подсказка на контролно“, сподели преподавателят.

Според него подходът към учениците е от изключително значение. По думите му по-голямата част от учебния материал занапред във времето може да бъде забравена, но със сигурност те ще помнят начина, по който са се чувствали в училище. 

„Най-големите ми спомени от училище не са от материала. Учениците може да забравят това, което учат в момента, но със сигурност ще запомнят начина, по който са се чувствали и как са минавали дните им в училище“, смята той. 

Младият преподавател беше категоричен, че някои от методите, прилагани в учебния процес вече са по-скоро неефективни. Според него трябва да се търсят актуални начини, тъй като и поколението е иновативно.

„Методи с първа точка, подточки „а“, „б“, „в“ и така нататък вече не са чак толкова ефективни. Има други, нови методи. Пример са така наречените мисловни карти, които са по-ефективни при новото поколение“, подчерта Симеон Петров. 

Един от най-вълнуващите моменти за него е бил, когато е видял, че осмокласниците са запомнили учебния материал от есента, започнали са да разбират езика, съставят изречения и представят кратки презентации на испански. 

„Забелязах, че разбират, когато някой им говори и сами съставят изречения. Видях, че са успели да постигнат това и съм им помогнал да стигнат до там. Чувството на удовлетвореност е най-голямата награда“, каза в заключение 22-годишният Симеон Петров.