Повдигнаха обвинение срещу дядото на натровените с газ деца в с. Кардам

Повдигнаха обвинение срещу дядото на натровените с газ деца в с. Кардам
Окръжна прокуратура Добрич предаде на съд 61-годишен мъж, обвинен за причиняване по непредпазливост на смърт и телесна повреда. Това заяви пред журналисти днес окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

Припомняме, че инцидентът се е случил в с. Кардам през октомври 2019 г. 


След натравяне от газ загина 9-годишно момче, а други две деца пострадаха. За злощастния случай е обвинен техният дядо, който поставил високо рискова отрова срещу гризачи в стаята, където те спяли. 


Живко Иванов живеел в къща в с. Кардам, заедно със съпругата си, дъщеря си Р.М. и шестте му внуци. 


Той е забелязал, че в дома му има гризачи и решил да постави отрова срещу тях. При контакт с вода този препарат отделя  газ (фосфин), който е силно токсичен при вдишване и поглъщане.


На 26 октомври три от децата се почувствали зле. При посещението от медицинските екипи първоначално  се установява хранително натравяне и наличие на колики. 


На следващия ден семейството отново е подало сигнал за лошото състояние на децата. При пристигане на екипа от Спешна помощ е констатирана смъртта на едно от децата С.Ж., а другото от тях И.М. е отведено в болница. 


На 61-годишния Живко И. са повдигнати две обвинения. Първото е за причиняване по непредпазливост на смърт чрез натравяне с газ, а второто е за причиняване на средна телесна повреда отново чрез натравяне. 


Според обвинението от заключението на назначената съдебномедицинска експертиза се установило, че причина за смъртта на С.Ж. е отравяне с фосфоорганични съединения – с газа фосфин, който бил в летална, т.е. в несъвместима с живота концентрация.


Към момента Живко Иванов е с мярка за неотклонение “подписка“. Очаква се до месец съдът да определи дата за гледане на делото.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+